Експерти: Много влакове нямат система за автоматично спиране

 

Системи за автоматично спиране на локомотивите при висока скорост липсват при много от влаковете, а там, където ги има, са остарели. За това сигнализираха експерти по железопътния транспорт. Според тях редица технически неизправности могат да изкарат всеки влак от релсите, предава Нова телевизия.

Системата за автоматична локомотивна сигнализация работи само по няколко направления в страната. На определени места по релсите се поставят датчици, които изпращат информация до машинистите за скоростта, с която трябва да се движат в определения участък, както и за сигнализацията на семафорите. Тези данни постъпват в кабината на машиниста и ако се стигне до превишаване на скоростта или неспазване на сигнализацията, влакът спира автоматично.

За всяка промяна в скоростта на композицията машинистите получават поне два сигнала и така имат най-малко километър, преди влакът да достигне до гарата.

От специални плочи, монтирани на релсите, информацията веднага достига до кабината на машиниста. Така автоматично се задейства служебната, а след това и екстремната спирачка, обяснява Неделчо Спасов, заместник главен ревизор в НКЖИ.

Рискове обаче, оказва се, може да има и при тези системи.

Обучението за работа със системата е допълнително, след като се завърши основният курс за машинистите.

Източник: http://dariknews.bg, 14.07.2014г.

Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…