Заседнала тръба под Дунав отлага газовата връзка с Румъния

 

Заседнала тръба в сондажа под дъното на река Дунав бави газовата връзка между България и Румъния. Ако фирмата изпълнител успее да намери техническо решение на проблема, интерконекторът може да бъде завършен в рамките на две седмици. Това съобщи вчера Кирил Темелков, изпълнителен директор на газовия оператор "Булгартрансгаз". Тази заседнала тръба трябва да бъде отстранена, за да продължи проектът. Имаме уверения от строителя, че до края на тази година той ще намери решение на проблема, обясни Темелков. И добави, че всички надземни съоръжения на територията на България и Румъния са изцяло изградени и въведени в експлоатация.
В момента се търсят алтернативни решения, каза още Темелков. "Не разчитаме единствено и само на тази компания. С румънската компания "Трансгаз" следващата седмица имаме поредна среща, за да търсим решение", добави той. До средата на 2015 г. се планира да се направи сондиране за резервен газопровод, каза Темелков. Целта е да се постигне по-голяма сигурност на газопровода, поясни шефът на "Булгартрансгаз".
Първоначално плановете за пускане на интерконектора бяха за март 2014 г., после бяха отложени за май, а впоследствие за септември.
По отношение на газовата връзка с Турция Темелков каза, че догодина ще започнат детайлни проучвания на трасето. Той припомни, че преди около месец Европейската комисия одобри финансирането в размер на 190 хил. евро на предпроектното проучване за тръбата. Тъй като проектът е от общоевропейски интерес, ще се кандидатства поетапно за финансиране и на следващите дейности по изпълнението му, обясни той.

Източник: в. Монитор, 26.11.2014

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]

Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]