Защо не се монтират антипаркинг системи на жп прелезите?

Да се монтират антипаркинг системи на жп прелезите, за да се предотвратят инцидентите, подобен на днешния. Това предлагат от Европейския център за транспортни политики.

Те предлагат да се приложи от страна на отговорните институции т.нар. подход “безопасна система”. Става дума за инсталирането на автоматични антипаркинг елементи, които се повдигат, когато преминаването е забранено.

Тази сутрин стана поредният инцидент на охраняем железопътен прелез, където водач е нарушил правилата за движение и е преминал при спуснати бариери. Шофьорът – жена на 31 години – е в критично състояние в болница, пътникът в колата също е в болница.

Инцидентите с ранени и жертви от последните години показват, че все още не може да се разчита на личната отговорност на участниците в движението да се придържат към правилата.

Затова и от Европейския център за транспортни политики предлагат проста система, която ще възпрепятства преминаването през жп прелези при спуснати бариери, благодарение на която ще се минимализира рискът от инциденти на охраняеми жп прелези.

При неотложна нужда обаче от преминаване на превозно средство със специален режим на движение, като пожарна, полиция и др., системата може да бъде свалена бързо и след преминаването на автомобила бързо отново вдигната.

Източник: News.bg

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…