Затварят Дунав мост при Русе за три часа вечерта за ремонт на фуги

Дунав мост русе затворен заради ремонти
Дунав мост

Oт 3 до 5 октомври, движението по ключовия транспортен връзка “Дунав мост” при Русе ще бъде временно прекъснато за период от три часа всяка вечер от 22:00 до 01:00 ч., информират от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). Това ограничение е наложено във връзка с изпълнението на аварийни ремонтни работи на фугите на мостовото строителство.

Целта на нощните ремонтни дейности е да се намали трафика и натовареността на граничния пункт, предоставяйки същевременно безопасна среда за изпълнение на работата. Специализираните екипи ще използват материали, които при своето втвърдяване изискват отсъствието на вибрации по конструкцията на моста.

В часовете извън нощното ограничение, движението през сектора, подлежащ на ремонт, ще бъде организирано в една лента и ще бъде регулирано чрез пътни знаци и сигналисти, за да се поддържа непрекъснато преминаване на превозните средства.

Според информация от АПИ, ремонтните дейности са от съществено значение за поддържане безопасността и функционалността на моста. С настоящите възстановителни работи се цели осигуряване на стабилно експлоатационно състояние на обекта преди началото на планирания основен ремонт.

Дунав мост, с дължина 1,057 км на територията на България, е стратегически важен обект, който предстои да премине през първия си основен ремонт от пускането му в експлоатация. Публична поръчка за основния ремонт на съоръжението, включващ цялостна смяна на асфалтовото покритие, панели, хидроизолация и нови ограничителни системи, беше обявена през август т.г. Методиката за изпълнение на основния ремонт, без пълно спиране на движението по моста, все още се обмисля.

Важността на правилната и своевременна поддръжка на инфраструктурните обекти като “Дунав мост” е от съществено значение за обеспечаване на устойчив и безопасен транспортен поток между страните по курса на реката.