Затворени пътищата към южното черноморие заради наводнения. Река Ропотамо преля

Бургас. Бедствено положение бе обявено в община Приморско. Това съобщи кметът д-р Димитър Германов за "Фокус" и уточни, че е заради проливните дъждове през изминалата нощ. Сутринта той е свикал Координационния щаб по бедствия и аварии.
 
Най-големи потърпевши от дъждовете са Приморско и селата Ясна поляна и Веселие, обясни градоначалникът. Има закъсали хора с коли, отнесени са лодки от морето. 
Снимка: Здравко Василев, Фейсбук
"Има прекъснато захранване, защото има наводняване на места. Пътят Ясна поляна – Приморско е затворен, има паднали дървета по пътя Приморско, покрай река Ропотамо към Созопол. Има наводнен участък на детелината на Приморско и е спрян централният път Приморско-Южното Черноморие", каза още Германов. Преляла е и река Дяволска. 
 
„Има запушена помпена станция в района на река Дяволска, очакваме и пътят за Китен да бъде залят", каза Димитър Христов от отдел „Военноотбранителна и мобилизационна подготовка" към Областна управа-Бургас, цитиран от БЛИЦ.
 
Над 12 сигнала за наводнени хотели и къщи са получени в Община Приморско през последните часове. "Взели сме всички мерки, но времето не е добро. Няма райони без ток, само отделни аварии", кметът на Приморско пред БНТ.
 
Заради проливния дъжд настанените в хотел "Пламена Палас" прекараха нощта без ток и вода, съобщи Дарик радио.
 
До момента в Приморско ще се справят сами с последиците от обилните дъждове, но по-късно общинарите ще вземат решение дали да търсят помощ от екипи на Бургас тъй като положението се нормализира. 
 
Временно е ограничено движението на моторни превозни средства по пътя Созопол-Приморско, поради наводняване и паднали дървета. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и уточниха, че водачите могат да използват обходен маршрут за Приморско през Царево.
 
Тази сутрин е имало проблеми с двама закъсали граждани, но те са получили помощ, каза Германов пред бТВ и уточни, че засегнати и ранени хора до този момент няма.
 
Областната служба „Пожарна безопасност и защита на населението" издирва с два екипа човек в района на село Веселие, съобщи началникът на службата в Бургас комисар Васил Василев за "Фокус".
Източник: www.standartnews.com
Автомобилен транспорт

Петър Мутафчиев, председател на ФБТИ: Лошите парламентарни практики на управляващите доведоха до напрежението в сектора на пътническите превози

Господин Мутафчиев, каква е причината за напрежението при автобусните превозвачи, заради което от утре се очакват протестни действия? Причината е ясна, неизпълнени ангажименти от страна на управляващите да предприемат действия […]

ЖП транспорт

През Закона за ЖП транспорта МС бетонира нови тлъсти бонуси: Мая

на Министерския съвет, главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянният секретар на Министерството на външните работи и постоянният секретар на отбраната; ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица. […]