Жалби спират търгове за нови влакове по Плана за възстановяване

двиетажен влак за БДЖ

Жалби от големи производители поставиха под въпрос два от четирите търга за нов подвижен състав, финансирани чрез Плана за възстановяване и устойчивост.

Процедурата за 7 двуетажни електрически мотрисни влака беше спряна след като компания „Щадлер“ изрази недоволство от определени условия и се обърна към Комисията за защита на конкуренцията. Очаква се и търгът за 20 електрически влака от тип „push-pull”, с обща стойност над 1.2 млрд. лв. без ДДС, да бъде спрян, тъй като испанската Patentes Talgo SL подаде жалба към същата комисия. Производителят изрази безпокойство относно техническите изисквания, като зададе 19 въпроса, на които Министерството на транспорта отговори.

В резултат на жалбата на Patentes Talgo SL, срокът за представяне на оферти беше удължен с няколко седмици. Така офертите ще бъдат отворени на 21 ноември.

От всички начални поръчки по Плана за възстановяване, единствената, която продължава без проблеми, е за 18 електрически локомотива на стойност 68.3 млн. лв. без ДДС.

Този обрат в ситуацията идва след като рано през месеца друга голяма поръчка за 35 електрически влака беше спряна заради жалба от „Шкода Транспортейшън“.