Жп ремонт между София и Враца съкращава пътя с 25 минути

С направените ремонтни дейности на жп линията София – Мездра времето за пътуване от София до Враца се е съкратило с 25 минути до час и 40 минути, посочи днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов във Враца след инспектиране на жп линията. При спазване на ограниченията дори автомобил не би могъл да измине за по-кратко време това разстояние, коментира той.
 
Ремонт на линията не е правен от 25-30 години, като сегашният е започнал през 2010 г., посочиха представители на Национална компания ”Железопътна инфраструктура” (НКЖИ).
 
Ремонтът е финансиран изцяло с държавни средства и се предвижда да бъде завършен до края на лятото.
Жп линията Видин-Медковец-Враца-София би трябвало да е готова до 2030 г., съобщи Христо Алексиев, зам.-генерален директор „Стратегия и администрация“ в НКЖИ.
 
Има идея цялата линия Пловдив-Свиленград (160 км) да стане двойна, каза още Алексиев. Към момента само 15 км от отсечката са двойни. Турция е готова да ни подкрепи в тази насока.
 
„Изграждането на инфраструктура се обуславя от трафика. Ако няма голям трафик, няма смисъл от голяма инфраструктура, защото това води след себе си и много поддръжка и разходи“, коментира Алексиев.
В БДЖ няма да има съкращения, а оптимизация, пренасочване на служители от една длъжност към друга, повтори Папазов във Враца. Той коментира, че никога не е казвал, че от холдинга ще бъдат съкратени 700 души, каквито медийни публикации се появиха, нито е споменавал тази цифра.
 
По-рано днес изпълнителният директор на БДЖ Християн Кръстев заяви пред БНТ, че няма основание да се мисли за фалит на БДЖ и че съкращения няма да има, но в момента тече процедура за освобождаване на пенсионери.
 
Източник: www.investor.bg
Автомобилен транспорт

Служебният кабинет върна Бойко Рановски в Автомобилна администрация

Бойко Рановски се връща начело на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация, съобщиха Нова и бТВ.  Рановски бе освободен от поста в средата на февруари, като той самият обясни, че не е […]

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]