Жп ремонт между София и Враца съкращава пътя с 25 минути

С направените ремонтни дейности на жп линията София – Мездра времето за пътуване от София до Враца се е съкратило с 25 минути до час и 40 минути, посочи днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов във Враца след инспектиране на жп линията. При спазване на ограниченията дори автомобил не би могъл да измине за по-кратко време това разстояние, коментира той.
 
Ремонт на линията не е правен от 25-30 години, като сегашният е започнал през 2010 г., посочиха представители на Национална компания ”Железопътна инфраструктура” (НКЖИ).
 
Ремонтът е финансиран изцяло с държавни средства и се предвижда да бъде завършен до края на лятото.
Жп линията Видин-Медковец-Враца-София би трябвало да е готова до 2030 г., съобщи Христо Алексиев, зам.-генерален директор „Стратегия и администрация“ в НКЖИ.
 
Има идея цялата линия Пловдив-Свиленград (160 км) да стане двойна, каза още Алексиев. Към момента само 15 км от отсечката са двойни. Турция е готова да ни подкрепи в тази насока.
 
„Изграждането на инфраструктура се обуславя от трафика. Ако няма голям трафик, няма смисъл от голяма инфраструктура, защото това води след себе си и много поддръжка и разходи“, коментира Алексиев.
В БДЖ няма да има съкращения, а оптимизация, пренасочване на служители от една длъжност към друга, повтори Папазов във Враца. Той коментира, че никога не е казвал, че от холдинга ще бъдат съкратени 700 души, каквито медийни публикации се появиха, нито е споменавал тази цифра.
 
По-рано днес изпълнителният директор на БДЖ Християн Кръстев заяви пред БНТ, че няма основание да се мисли за фалит на БДЖ и че съкращения няма да има, но в момента тече процедура за освобождаване на пенсионери.
 
Източник: www.investor.bg
Автомобилен транспорт

Новите електромобили Citroen за 6000 евро вече излязоха на пътя

Градският електрически автомобил Citroen Ami, представен от френската марка през февруари тази година, стана част от автопарка на услуга под наем. Самата кола е невероятно компактна. Размерите й са: дължина […]

Автомобилен транспорт

Българин надмина Tesla с електромобил, който вдига 500 км/ч и изминава 1000 км

Българин създаде нов уникално бърз спортен електрически автомобил, който вдига близо 500 километра в час и е с мощност от над 5000 конски сили. За сравнение един от най-продаваните електромобили […]

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]