Жп ремонт между София и Враца съкращава пътя с 25 минути

С направените ремонтни дейности на жп линията София – Мездра времето за пътуване от София до Враца се е съкратило с 25 минути до час и 40 минути, посочи днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов във Враца след инспектиране на жп линията. При спазване на ограниченията дори автомобил не би могъл да измине за по-кратко време това разстояние, коментира той.
 
Ремонт на линията не е правен от 25-30 години, като сегашният е започнал през 2010 г., посочиха представители на Национална компания ”Железопътна инфраструктура” (НКЖИ).
 
Ремонтът е финансиран изцяло с държавни средства и се предвижда да бъде завършен до края на лятото.
Жп линията Видин-Медковец-Враца-София би трябвало да е готова до 2030 г., съобщи Христо Алексиев, зам.-генерален директор „Стратегия и администрация“ в НКЖИ.
 
Има идея цялата линия Пловдив-Свиленград (160 км) да стане двойна, каза още Алексиев. Към момента само 15 км от отсечката са двойни. Турция е готова да ни подкрепи в тази насока.
 
„Изграждането на инфраструктура се обуславя от трафика. Ако няма голям трафик, няма смисъл от голяма инфраструктура, защото това води след себе си и много поддръжка и разходи“, коментира Алексиев.
В БДЖ няма да има съкращения, а оптимизация, пренасочване на служители от една длъжност към друга, повтори Папазов във Враца. Той коментира, че никога не е казвал, че от холдинга ще бъдат съкратени 700 души, каквито медийни публикации се появиха, нито е споменавал тази цифра.
 
По-рано днес изпълнителният директор на БДЖ Християн Кръстев заяви пред БНТ, че няма основание да се мисли за фалит на БДЖ и че съкращения няма да има, но в момента тече процедура за освобождаване на пенсионери.
 
Източник: www.investor.bg