1. 8 млн. преминали пътници през летище София от началото на годината

Ръст на пътници и товари, привличане на нови авиокомпании и нови дестинации отчитат от летище София за първото полугодие на 2014 г.През юни летището отбелязва положителни резултати при всички показатели на трафика. През изминалия месец излетелите и кацнали самолети са 3814(+7,4%), общият брой на обслужените пътници е 349 705 (+13,4%), а обемът на обработените товари и поща е 1519(+4%).
 
Двуцифрен ръст на  пътниците
Пътниците, преминали през летище София през първите шест месеца на годината, са 1 838 148,или с 200 000 повечев сравнение със същия период на миналата година. Двуцифрен ръст от 11% на годишна база бележи пътникопотокът по редовни международни линии, което се дължи както на новите дестинации, така и на допълнителните честоти на опериране по голяма част от обслужваните маршрути.
Повече обслужени пътници отчитат почти всички авиокомпании, извършващи редовни полети, като двуцифрен ръст се наблюдава при "България Ер", Wizz Air, AirBerlin, Lufthansa, easyJet, Turkish Airlines, LOTи AlItalia. Този факт се дължи на увеличените от началото на годината седмични честоти по предлаганите от превозвачите маршрути, като Wizz Air добави и нови дестинации към полетната си мрежа от летище София.
Общо 71 422 са пътниците по вътрешните редовни линии от София до Варна и Бургас (-8%) за първото полугодие на 2014 г. Броят на организираните туристи, преминали през летище София за същия период, се запазва на нивото от миналата година.
 
Нови авиокомпании
От началото на лятното разписание авиокомпанията Air Serbia стартира редовни полети до Белград. На 16 май 2014 г. WizzAirоткри директна линия от София до Малмьо – Копенхаген. През летните месеци италианският превозвач MistralAir обслужва сезонната линия София – Катания. Сред другите атрактивни предложения за лятото са допълнителните полети до Барселона наVueling.
Най-предпочитани дестинации за първото полугодие на 2014 г. са Лондон, Виена, Рим, Милано, Берлин.
 
Самолетодвижения
През първите шест месеца на годината на летище София са излетели и кацнали общо20 506 самолета,което представлява ръст от 4,3% на годишна база. С 10% повече полети са извършени по редовни международни линии. По вътрешните линии е отчетен спад от 8% за първото полугодие на 2014 г. спрямо миналата година, докато организираните чартърни полети остават на миналогодишното ниво. По-малко специализирани товарни превози са извършени през разглеждания период в резултат от редуцираната полетна програма на карго интеграторите.
 
Карго
Увеличение от 4,5% на обработените пощенски пратки на летище София сочат данните за първата половина на 2014 г. спрямо съответния предходен период. Общият обем на обработените товари и поща е8421 тона.С2% са нараснали товарите, превозени по редовни международни линии.
 
Източник: Строителство Градът
Автомобилен транспорт

Петър Мутафчиев, председател на ФБТИ: Лошите парламентарни практики на управляващите доведоха до напрежението в сектора на пътническите превози

Господин Мутафчиев, каква е причината за напрежението при автобусните превозвачи, заради което от утре се очакват протестни действия? Причината е ясна, неизпълнени ангажименти от страна на управляващите да предприемат действия […]

ЖП транспорт

През Закона за ЖП транспорта МС бетонира нови тлъсти бонуси: Мая

на Министерския съвет, главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянният секретар на Министерството на външните работи и постоянният секретар на отбраната; ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица. […]

Въздушен транспорт

Летете пеша, бе!

Малко преди концесията „Летище София“ вдигна драстично таксите за догодина. Ryanair ще преразгледа полетите си от София като маршрути и честотa Темата накратко Малко преди концесията „Летище София“ вдигна драстично […]