БДЖ купува френски влакове от SNCF

Френският национален жп превозвач SNCF е предложил на БДЖ да купи влакове "Интерсити", които са свалени от движение съвсем наскоро.
 
Машините са повече от добри. Имат огромни количества локомотиви и вагони, а цената им е направо смешна, обясни пред Клуб Z заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев.
 
Френските железници преди няколко години започнаха подмяна на конвенционалните влакове с нови модели свръхбързи от типа TGV, които развиват скорости над 400 км/ч. Затова почти нови жп композиции се оказаха излишни и сега се продават на съвсем ниска цена.
 
Става дума за влакове, произведени в периода 1995 – 2002 година, които са в отлично експлоатационно състояние. Машините могат спокойно да поддържат скорости до 200 км/ч, които обаче са рядкост дори и при строителството на най-новата железопътна инфраструктура у нас.
 
Офертата на френската компания вече е изпратена до БДЖ и се очаква решение.
 
Става дума за едни изключително добри условия, но дали ще се възползваме от тях, зависи изцяло от следващото правителство, добави зам.-министър Гинев.
 
Последните чисто нови влакове, купени от БДЖ, бяха мотрисите "Дезиро" от "Сименс". Те бяха доставени по време на управлението на правителството на Симеон Сакскобургготски. Тези влакчета обаче са подходящи предимно за крайградски превози. В момента БДЖ няма композиции за дълги разстояния, които да са достатъчно комфортни и удобни за продължително пътуване. 
Източник: ClubZ
Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]