Зам.министър Гинев: Без съкращения в БДЖ

Не се очакват съкращения в БДЖ, съобщи зам.-министърът на транспорта Антон Гинев, предаде БГНЕС.
 
Гинев обясни, че по отношение на дружеството се изчаква становището на ЕК по нотификацията за държавна помощ. Гунев обясни, че след това холдингът ще отправи предложение към кредиторите. Той заяви, че засега 25-те дизелови мотриси не са обявени за продажба.
 
Зам.-министърът бе на жп прелез "Йосиф Щросмайер" във връзка с отбелязването на Международния ден за безопасност при преминаването на жп прелезите.
 
Проблемът в нарушенията не е само на прелезите, а и на самите пътища, заяви Гинев и допълни, че в ЕС всеки ден загива по един човек, но ако се направи съпоставка с населението България е сред рекордьорите. В същото време страната ни разполага с едни от най-добрите съоръжения за безопасност на жп прелезите, допълни Гинев.
 
Караме недисциплинирано и това е сред основните причини за произшествията, заяви на свой ред главният ревизор по безопасността на релсовия оператор НКЖИ Бисер Минчев. Той подчерта, че от 2009 г. насам броят на инцидентите на жп прелези, ранените и загиналите се увеличават, а само до 10 май тази година има 6 произшествия, 8 убити и 4 ранени.
 
България има 790 жп прелеза и е на едно от първите места по брой инциденти при преминаването им, каза Георгиева. При 98% от инцидентите вината е на шофьорите на пътните превозни средства.
Източник: Дарик
Градски транспорт

БТПП се включва в проект за изграждане на градска железница в София

Българска търговско-промишлена палата (БТПП) се включва в проекти за изграждане на градска железница в София, подобряване услугата в крайградските райони на столицата и скоростни ЖП връзки. Проведе се среща между […]

Автомобилен транспорт

Въпреки COVID-19: Заплатите на шофьорите в столичния транспорт скачат с 10%

„Продължава изпълнението на споразумението, прието през 2019 г., за увеличението на заплатите на работещите в градския транспорт от 1 март 2021 г. с 10%“. Това бе потвърдено на среща между […]