БДЖ продава 50 локомотива по-евтино от джипките на горските

Холдинг БДЖ обяви търг с тайно наддаване за продажба на 50 локомотива и електромотрисни влакове. Любопитното е, че обявените цени за почти целия подвижен състав в списъка за продан са по-евтини от джиповете "Тойота Секвоя", за които горските стопанства платиха по 200 000 лева за бройка, а след това се оказа, че са отстъпени на НСО и че обслужват дори премиера в оставка Бойко Борисов.

Прави впечатление, че в списъка за продан има и електрически мотрисен влак, серия 32.000 (ЕМВ 32), произведен в Рижския Вагоностроителен завод, който е обявен на цена от едва 89 300 лева. За доста други пък е определена стойност под 100 000 лева.

Новите локомотиви и мотриси в момента струват няколко милиона евро за брой.

До наддаването за влаковете на БДЖ ще бъдат допуснати всички кандидати, подали заявление за участие и одобрени от комисията, назначена за провеждането му. Търгът ще се проведе на 19 декември 2016 г. от 10:00 ч. в сградата на “Холдинг БДЖ” ЕАД на столичната ул. “Иван Вазов” № 3.

За всеки един от локомотивите и влаковете ще се наддава по отделно, а тръжната документация е символичните 300 лева.

Кандидатите обаче ще трябва да внесат по банков път депозит за участие в търга е в размер на 50% от началната тръжна цена без ДДС за съответния локомотив или влак в срок до 15 декември.

За подвижния състав, който остане непродаден, е обявена и втора дата за наддаване – 11 януари.

Въпреки че обявените цени на локомотивите и мотрисите да изглеждат ниски, за тях трудно ще се намерят купувачи, твърдят специалисти в жп сектора, с които OFFNews се консултира. Според тях продаваните локомотиви и влакове на практика са "разкостени" до неузнаваемост от кражби и се нуждаят от изключително скъпи ремонти, за да бъдат пуснати отново в движение.

 

offnews.bg