БДЖ продава на търг стари вагони, блокирани в Босна

БДЖ ще се опита да продаде 33 товарни вагона, които са блокирани в Република Сръбска още от войната в Босна и Херцеговина през 1995 г. Заради конфликта физически не е било възможно докарването им обратно у нас. Вагоните ще бъдат обявени на търг с тайно наддаване. Персоналът се е разбягал и са останали не само наши машини, но и италиански. Впоследствие те са разпарчетосани от набезите на местните и остават извън движение, пише "Преса".
 
Транспортирането им до България се оказва твърде скъпо мероприятие. Националният жп превозвач решава, че това не е рентабилно, и вагоните и до ден-днешен ръждясват в град Добой в Босненска Посавина. Независимо че не се намират в депо на БДЖ, дружеството може да оперира със старите вагони. И сега отново ги вади на тезгяха след серия от неуспешни опити за продажба от 2003 г. насам. Новият търг е насрочен за 11 август, а началната цена е 221 880 лв.
 
Един товарен вагон тежи средно 25 тона. При средна цена на желязото от 40 ст./кг за скрапа евентуалният купувач може да вземе 330 000 лв. В края на май кредиторите взеха решение за разпродаване на активи на националния превозвач, които са заложени като обезпечение по втория облигационен заем от 170 млн. лв. Става въпрос за 25 дизелови мотриси "Дезиро" и на 3542 вагона. През юли железниците успяха да пласират едва 8 товарни вагона от общо 645, които бяха пуснали на търг.
Източник: Expert.bg