Бургаското летище вдигна таксата за превозно средство от 80 на 400 лева

Фирми, които превозват туристи на бургаското летище протестираха вчера срещу увеличение на таксата за обслужване на туристи от 80 на 400 лева. Представители на няколко големи автобусни фирми за превози, които оперират в цялата страна, се събраха още сутринта на входа на летището, под надлеза. Те са против петкратното увеличение на таксата за обслужване на туристи на летищата във Варна и Бургас, предаде “Фокус”.
Тази такса се дължи от всяка фирма, която има сключен договор с туроператори за превоз на пътници от и до летището. Сумата е само за едно превозно средство.
Така по-големите фирми, които имат повече автобуси, са длъжни да платят по няколко пъти таксата. За да бъдат извозени туристите, автобусите трябва да влязат на паркинга, за което дължат съответната такса.
Протестиращите смятат, че тази такса дори трябва да бъде премахната и дават пример, че на летищата в София и Пловдив не се плаща.
“За сравнение, една годишна винетка струва 550 лева и може да се ползва за цялата пътна мрежа, а тук говорим за няколко месеца, в които да се ползва паркингът на летището. Таксата е 400 лева на превозно средство, независимо дали е автобус, микробус, лека кола и т.н.”, коментира Сергей Елфимов, представител на една от фирмите-превозвачи, които обслужват туристите на летището.
Областният управител Павел Маринов покани на среща всички заинтересовани страни. Той е информирал за проблема и Министерството на транспорта .
Концесионерът на летището е предложил компромисен вариант. Ако една фирма разполага с 20 автобуса, да плаща такса само за 15, предаде БТА. Превозвачите обаче не са съгласни. Те настояват този сезон таксата да остане 80 лева, ако тя не бъде премахната.
По време на срещата областният управител на Бургас Павел Маринов категорично заяви, че няма да има компромис със сигурността при превозването на израелски туристи от Летище Бургас до курортите по морето заради възникналото недоволство. Превозвачът Димитър Янакиев уточни, че туристите от Израел ги спират на терминала и превозването им се извършва нормално. Плащаме си с билети влизането, никакви карти не сме купували, добави той.
“На 29 май сме поели ангажимент и с писмо до Министерството на транспорта сме поискали промяна на схемата за определяне на таксите за превозвачите. Писмо от министъра е получено веднага. В него се казва, че не е позволено концесионерът да злоупотребява с господстващо положение”, каза Павел Маринов.
Областният управител насрочи за днес нова среща със заинтересованите страни, за да се потърси адекватно решение на проблема. Стана ясно, че 41 фирми вече са закупили карти за абонамент на паркинга, a oбщият им брой е 150.
Източник: Дума
 
Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…