Държавата иска за 6 г. отсрочка по дълга на БДЖ

Държавата предлага на кредиторите на БДЖ разсрочване на дълга на компанията за 6 г. Това стана ясно от думите на министъра на транспорта Данаил Папазов. Той определи този вариант като реалистичен.

Припомняме, че миналия месец облигационерите решиха да продадат над 3400 вагона и 25 дизелови мотриси. Те също така настояха за незабавно изплащане на забавените задължения, като поставиха условие за скъсяване на определения за това период от 10 години. Целият кредит на компанията е в размер на 120 млн. лв. , като 76 млн. лв от тях са просрочени задължения.

Папазов коментира, че националният превозвач няма нужните финансови средства, за да покрие задълженията си. Отправено е запитване към ЕК за предоставяне на допълнителна държавна помощ. Средствата по нея ще бъдат използвани за покриване на дългове на страната ни, натрупани преди да се присъедини към ЕС, предаде в. "Монитор".

Министърът на транспорта изтъкна още, че за да се подобри състоянието на БДЖ е нужно железопътната инфраструктура да бъде ремонтирана. Като друго важно условие той посочи преструктурирането на националния превозвач и закупуване на нови мотриси. Това обаче може да се стане само след приключване на преговорите с кредиторите.

Папазов съобщи за промяна на ремонтната дейност. Предвидено е на мястото съществуващите 10-12 ремонтни бази в страната да има 1-2 бази, които обаче да могат да извършват цялостно обновяване на вагоните.

Министърът на транспорта посочи сертифицирането на БДЖ по ISO като голям напредък. По думите му обаче превозвачът все още се намира в тежко състояние дори след съкращението на дълга с около 100 млн. лв.

По въпроса за транспортната спогодба с Турция Папазов съобщи, че не е ясно точното време на сключването и. Бе предвидено документът да бъде подписан до края на април, но противоречията между двете страни забавят процедурата.

Източник: Econ.bg

Автомобилен транспорт

Петър Мутафчиев, председател на ФБТИ: Лошите парламентарни практики на управляващите доведоха до напрежението в сектора на пътническите превози

Господин Мутафчиев, каква е причината за напрежението при автобусните превозвачи, заради което от утре се очакват протестни действия? Причината е ясна, неизпълнени ангажименти от страна на управляващите да предприемат действия […]

ЖП транспорт

През Закона за ЖП транспорта МС бетонира нови тлъсти бонуси: Мая

на Министерския съвет, главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянният секретар на Министерството на външните работи и постоянният секретар на отбраната; ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица. […]