Държавния транспорт пред фалит – Спешно търси заеми

БДЖ пак без стратегия спешно търси 150 млн. лв. заем, стратегията за оздравяване остава на книга, "Авиотряд 28" вози но никой не плаща чака го арест на 4 летища

 

В системата на държавните транспортни компании няма финанси за оперативни дейности камо ли за реформи. Тази информация беше изнесена на заседанието на ресорната комисия в парламента  от министъра на транспорта Ивайло Московски пред депутатите от секторната комисия в парламента в отговор на техни въпроси. Състоянието на държавния сектор изглежда може да се систематизира така:

-Националната компания "Железопътна инфраструктура" не е в състояние да съфинансира проектите за ремонт на свои трасета, за които има отпуснати европейски пари.

-Стратегията за оздравяване на БДЖ е блокирана, защото финансовото министерство очаквано отказва да я съгласува и налива пари в нищото, което означава, че не гарантира отпускането на парите за нея.

-"Авиоотряд 28" (превозващ представителите на държавната власт) е задлъжнял до степен, че има опасност негов самолет скоро да бъде арестуван заради неплатени летищни такси.

 – България не изпълнява ангажиментите си по поддържане на река Дунав като плавателен път. Всичко това разказа в сряда министърът на.

НКЖИ изостава с проектите и неполучава и европари по проекти

В момента се изпълняват три проекта за ремонти на жп инфраструктура, финансирани с пари по оперативна програма "Транспорт" на еврокомисията. За разлика от проектите за пътища например (където 80% са средства от Брюксел и 20% – национално участие) при НКЖИ съотношението е около 60:40, защото логиката е, че жп компанията има собствени приходи от таксите, които събира за преминаване на композиции. На НКЖИ обаче не й достигат 150 млн. лв. за съфинансиране на проектите. Ако обаче не плати парите, ще бъдат изгубени и тези от еврокомисията. Което пък ще доведе до неплащане на изпълнителите на ремонтите и дела от тяхна страна. За да се справи със ситуацията, компанията възнамерява да поиска още следващата седмица разрешение от кабинета да потърси кредит. Междувременно тя се опитва да вземе парите от държавния бюджет с намерението да ги възстанови от заема, който едва ли може да получи достатъчно бързо, за да не изпусне евросредствата. По думите на Московски обаче отново се прехвърля топката към финансовият министър Владислав Горанов който не е съгласувал това предложение.

В БДЖ с много стратегии потъват пари, пари ….

Другият "проблемен" в държавния транспорт отново е БДЖ. Още през април парламентът одобри стратегия за оздравяване на превозвача, която предвижда инвестиции от 210 млн. лв. през следващите три години. Сега обаче се оказва, че тя просто е блокирана в коридорите на властта. "Дори да намерим средства за инвестиции в БДЖ в момента, няма как да ги дадем на компанията без нотификация за разрешена държавна помощ от еврокомисията. А за да даде такава нотификация, тя иска да й представим средносрочна стратегия как превозвачът ще излезе от кризата, за да не се окаже, че просто наливаме пари и утре пак ще го правим. Стратегията я има, но тя просто не е получила съгласуване от Министерството на финансите и де факто не е легитимна", обясни Ивайло Московски.
Ситуацията предизвика доста остри коментари в транспортната комисия, защото на практика се оказва, че документ, около който са се обединили всички партии в парламента, е стопиран от изпълнителната власт.

Милиони за издръжка на държавни предприятия без да включени в държавния бюджет
В явно препълнената графа финансови проблеми в сектора се вписват и предприятията "Транспортно строителство и възстановяване" и "Съобщително строителство и възстановяване". Първото от тях има годишна издръжка от 5 млн. лв., а второто – 1.5 млн. лв. Парите обаче изобщо не са предвидени в държавния бюджет, а именно това са структурите, които обикновено първи реагират при отстраняване на последици от бедствия, обясни министър Московски.

"Авиотряд 28" вози пътниците никой не плаща чака го арест на 4 летища
Интересно е състоянието на "Авиотряд 28", който е натрупал 2.22 млн. лв. задължения от началото на годината до момента и вече има две предупреждения, че ако не плати летищните си такси, съответните власти ще прибегнат до арестуване на негов самолет.
След известни колебания какво би се случило, ако на борда е премиерът, депутатите от транспортна комисия заключиха, че най-добре е той да превозва финансовия министър Владислав Горанов за да може да плати сметката. Може да се окаже че финансовия министър да има право и да не дава пари за управление което само иска пари и пари, а на среща не дава продукт от който има нужда обществото

Източник в. Капитал

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…