Депутати от БСП с въпроси за доставките на ток за БДЖ

Георги Свиленски

Народните представители от БСП Георги Свиленски и Димитър Данчев ще искат обяснение за странни действия от страна на „БДЖ  – Пътнически превози“ при обявяване и изменения на обществена поръчка за доставка на електрическа енергия.

Поръчката е обявена през 2015 година, а договорът със спечелилия кандидат – „Мост Енерджи“ е сключен на 1 юли 2016 г. – веднага след регистрирането му като търговец на ток. Цялата сума на договора за малко под 11 млн. лева. През май 2017 по искане на БДЖ срокът на поръчката е удължен до сключване на нов договор или до изчерпване на количествата по договора.

„Не е ясно каква е причината въобще да бъде обявявана поръчка, при положение че държавната компания „НК Железопътна инфраструктура“ от години доставя електроенергия на превозвачите на ниски цени чрез лицензираното си предприятие. Доста съмнителна е и промяната на договора и не е ясно дали това изменение не ощетява държавния превозвач за сметка на доставчика“, коментира пред „Транспортал“ Георги Свиленски

Очаква се отговор на въпроса да бъде даден от транспортния министър Ивайло Московски по време на днешния парламентарен контрол.