април 14, 2024

Директни полети София – Ню Йорк от догодина?

Директни полети София – Ню Йорк тръгват от догодина. Плановете на българската авиокомпания, която вече е получила разрешение от американското правителство, е да осъществява редовни и чартърни полети до летище "Джон Кенеди" в Ню Йорк, съобщи БНТ. Извършени са и тестови полети, заявиха от авиокомпанията.

Паралелно с това Терминал 1 на летище София ще бъде ремонтиран, след като Летище София бъде отдадено на концесия, съобщи транспортният министър Ивайло Московски. От авиокомпанията прогнозират, че могат да започнат палети от началото на следващата година.

"До този момент са подадени всички документи до американската страна, има назначения, подписано е включително от администрация на президента на САЩ. Авиокомпанията е одобрена в пълен обем – както за редовни полети, така и за чартърни. Извършени са тестови полети до САЩ. Бяха направени постъпки за получаване на слотове към летище "Кенеди". Искрено се надявам да можем да летим директно до САЩ от следващата година. Плановете на компанията са за 2-3 полета минимум седмично на този партньор, а впоследствие ще бъде добавен евентуално и Чикаго", обясни директорът на авиокомпанията BH Air Янко Иванов.

Междувременно стана ясно, че има голям интерес към концесията на Летище София. Транспортният министър Ивайло Московски уточни, че заинтересовани компании са задали вече над 700 въпроса. Самият срок за подаване на оферти за участие в процедурата за концесия ще бъде удължен с един месец.

"Концесията е най-правилното решение за дългосрочното развитие и конкурентоспособността на българските летища", заяви министър Московски по време на днешното официално откриване в София на международната конференция „Европейско и американско партньорство на авиационния бизнес и инвестициите“.

За да бъдат осигурени постоянни и достатъчни по обем инвестиции, е избран подходът на концесионирането на летищата в страната, допълни той. Към момента са предоставени на концесия за период от 35 години летищата във Варна, Бургас и Горна Оряховица, а през тази година са открити концесионни процедури и за останалите две международни летища в София и Пловдив.

Министър Ивайло Московски изрази увереност, че конференцията ще помогне за подобряване на транспортната свързаност между Америка и Европа, и по-специално Югоизточна Европа.

Източник : www.clubz.bg

Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…

Сподели