До летището с метро от 2ри април

Метрото тръгва до летището на 2 април. Тогава ще бъдат открити четирите нови станции, които освен аерогарата ще обслужват квартал “Дружба” и индустриалната зона в района. Това съобщи пред “24 часа” кметът на София Йорданка Фандъкова по време на работното ѝ посещение в Париж.
 
“Метрото ще се разшири с още 5 км, но това е най-важната му отсечка, защото ще направи София туристическа дестинация и ще облекчи софиянци, тъй като още 45 000 души ще могат да ползват най-бързия, удобен и екологичен транспорт”, каза Фандъкова. С този участък метрото ще свърже летището с Централна гара и с автогарата. Заради пускането на новите станции е направена промяна в маршрутите на наземния градски транспорт и всяка линия ще има връзка с поне една от тях.
 
Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев и министърът на транспорта Ивайло Московски ще приъстват на откриването. Проектът се финансира от ЕК и ЕИБ. На 8 май пък тържествено ще бъде открита линията до Бизнеспарка. Двата нови участъка със 7 станции ще обслужват общо 90 000 души.
Източник: 24часа
ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]