ДСБ поиска официално оставката на Московски

Демократи за силна България (ДСБ) официално поискаха оставката на транспортния министър Ивайло Московски. Причината – скандалът в ДАИ със залавянето на шефа на автомобилната администрация Цветелин Цветанов, който предстои да бъде съден за корупция.

Заместник-председателят на „синята“ партия Атанас Атанасов беше категоричен, че шефът на агенция „Автомобилна администрация“ се назначава от министъра на транспорта в съгласие с министър-председателя и би следвало министър Московски да подаде оставка. По думите му всички факти и обстоятелства говорят, че е имало информация до министъра за корупционните схеми и никой не е взел решение.

Ръководството на ДСБ припомни и становището на Националното сдружение на превозвачите при назначаването на Цветелин Цветанов, което гласеше, че той е най-неподходящият кандидат за поста. Според Атанасов е смешно, че в един момент Цветанов се превърна в "политическо сираче".

Лидерът на десницата Радан Кънев от своя страна заяви, че във всички държавни структури трябва да бъдат извършени цялостни проверки. Той призова структурите в ГЕРБ да не си предават отговорността и да не се надяват, че скандалът ще отшуми само с изключването от партията на арестувания шеф на ДАИ.

Според Кънев в агенцията досега са съществували две корупционни схеми – една на ГЕРБ и една на ДПС. "Какво се случва със схемата на ДПС? Или може би хората от ДПС натопиха хората на ГЕРБ", запита той.

Кънев коментира и думите на лидера на ДБГ Меглена Кунева, че Найден Зеленогорски трябва да бъде кандидат-президент на Реформаторския блок. По думите му начинът, по който вицепремиерът е направила номинацията вреди Зеленогорски да бъде общ кандидат. „Аз гледам със симпатия на тази кандидатура. Лично аз го предложих за шеф на предизборния щаб по време на местните избори“, напомни той.

Според Кънев за ДСБ е важно каква политика ще предложи един кандидат, а не толкова кой е той.

Припомняме, че към момента Московски не е давал коментар за назначението на Цветанов. Бившият шеф на ДАИ беше посочен като кандидатура на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която категорично отрече. Тя обвини независимия депутат Георги Кадиев в лъжа, тъй като Кадиев пръв обяви публично информацията.

Цветелин Цветанов беше арестуван в края на март заедно с още 8 свои колеги. Той е заподозрян като организатор на схема за събиране на такса "спокойствие" от превозвачи, както и издаване на фалшиви шофьорски книжки. Мизата за фалшива шофьорска книжка е стигала до 3 000 лева, като така са издавани свидетелства и за превоз на опасни товари, твърди обвинението. По време на претърсванията разследващите органи са открили 175 000 лева в различна валута в дома на Цветанов, както и значителна сума пари в дома на неговия тъст край Плевен. Общият размер на откритите средства е около 400 000 лева.

Източник : www.actualno.com