Финансовото състояние на БДЖ се е влошило драстично за година

 

Загубите на БДЖ са се увеличили с пет пъти в рамките на около година. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, предаде агенция Фокус.

На въпрос върви ли към оздравяване БДЖ, тъй като вече са направени назначенията, министърът коментира, че е довoлен от работата на екипите, с които е работил в предишния си мандат.

„Ако сравняваме числата, постигнаха нелоши резултати и със сигурност посоката в БДЖ ще бъде концентрация в „Пътнически превози" в посока оздравяване. Надявам се да успеем да постигнем и модернизация. Намалихме загубите с темпо от близо 20 милиона лева на годишна база на около 3 милиона лева. Към момента загубата вече е 15 милиона лева т.е. за около година се увеличи пет пъти", обясни Московски.

По думите му, ако 70% от товарите излязат от сегашната компания на БДЖ, означава, че тя практически е приключена.
„Много се надявам да се намери инвеститор, който съответно да инвестира и да обнови подвижния състав.

Така, както е компанията в момента, тя няма да постигне изискванията на ЕК за финансова стабилност, за да може да получи финансиране. Има обаче няколко други варианта, които ще обсъдим. Включително остава и вариантът да се финансира през оперативна програма, но тогава „Пътнически превози" трябва да бъдат преместени под някаква форма в НКЖИ, за да може като цяло да се покажат финансово стабилни показатели и да отговори на критериите", каза още Ивайло Московски.

Източник: http://money.bg, 14.11.2014г.

ЖП транспорт

БДЖ подписали договор за милиони, по който АОП е дала негативно становище

Редица нарушения са установени от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията по т. нар. проект „Сокол“, при който БДЖ възложи ремонта на 15 стари вагона срещу 26,7 милиона лева […]

ЖП транспорт

Поскъпването на жп пътя

Цените за ползване на железопътната инфраструктура са се увеличили от февруари тази година със 7-8% Третото управление на ГЕРБ в транспорта ще бъде запомнено с масовото увеличаване на таксите по […]