Френски таксиметрови шофьори блокираха страната в протест срещу Uber

Протест на таксиметровите шофьори във Франция предизвика задръствания и безредици из цялата страна в четвъртък, което наложи намеса на полицията за борба с безредиците и използване на сълзотворен газ. Блокирани са ключови пътни артерии и достъпите до летища, гари и пристанища. Шофьорите са разгневени от конкуренцията на американската компания UberPOP, която предлага онлайн услуга за превоз на пътници.

Задръстванията около Париж достигнаха до 200 км. Сутринта протестиращите блокираха изходите към три терминала на летище "Роаси Шарл дьо Гол", както и към летище "Орли" и гара Север на Париж. Летищата предупредиха пътуващите да използват метрото. Според радио "Юроп 1" някои пътници са потеглили пеша към аерогарата. Подобно е положението в Лион, Бордо, Ница, Марсилия и други градове. Съобщава се за многобройни инциденти – запалени автомобилни гуми, сбивания между таксиметрови шофьори с други шофьори и сблъсъци с полицията.

Таксиметровите шофьори, по призива на всички синдикати, протестират срещу все по-несигурното положение в професията им и настояват за спирането на услугата UberPOP, за която не се иска лиценз, както и прилагане на законите срещу нелегалните таксита.

От няколко месеца американската компания за предоставяне на транспорт с автомобили с шофьор Uber е в конфликт с държавата заради мобилното й приложение UberPOP, предлагащо услуги на ниски цени, като свързва клиенти с непрофесионални шофьори, които да ги превозят с личните си коли.

Призовавайки към спокойствие, повечето френски политици разбират гнева на шофьорите, които са "жертва на закона на джунглата" според председателя на Националното събрание Клод Бартолон. Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов препоръча да се забрани критикуваната конкурентна услуга.

Източник: mediapool.bg
 
Автомобилен транспорт

Впечатляващите параметри на първата S-класа на батерии

Най-после Mercedes-Benz представи дългоочаквания си електрически флагман EQS, който стана „първият луксозен модел на подбранда Mercedes-EQ”. Той е първият модел, качен на платформата MEA за електрически модели, като представлява своеобразна […]

Автомобилен транспорт

Европейците подкрепят идеята за забрана на двигателите с вътрешно горене от 2030 г.

По-голямата част от анкетираните жители на европейските градове подкрепят общоевропейската инициатива за прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г., за да се намалят емисиите […]

ЖП транспорт

Сименс мобилити: Не сме съгласни с начина на провеждане на поръчката на БДЖ за нови мотриси

Във връзка с решението на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД от 05.04.2021 г. за прекратяване на процедура по ЗОП с предмет: „Доставка и гаранционна поддръжка на до 16 броя новопроизведени […]