Гръцката криза удари корабоплаването

5 парахода са блокирани във Варна, единият е без нито един моряк
Екипажите са без заплати, храна и гориво
Гръцката криза удари корабоплаването. Оператори от южната ни съседка, които са и собственици на кораби, масово изоставят екипажите в параходите без заплати, храна, гориво и нормални условия, показа проверка на „Новинар". В момента на пристанище Варна са блокирани 5 плавателни съда, тъй като гръцките им собственици са оставили екипажите на произвола без пари. Заради това много от моряците са решили да напуснат корабите, въпреки че не са получили полагащите им се заплати. Останалите пък седят именно защото ако напуснат, няма никога след това да получат парите си, коментираха от морската администрация във Варна. В един от корабите не е останал нито един моряк. От петте плавателни съда само два са с достатъчно екипаж, за да останат на рейда.
Останалите три са на кея.
Директорът на морската администрация в морската столица капитан Валентин Енчев коментира за „Новинар", че проблем в случая е, че трябва да се осигури безопасността на блокираните кораби, а при липса на достатъчно екипаж има рискове за нея. Пречка в случая е, че администрацията няма права да назначава екипаж. Друг проблем е липсата на места на пристанището. Те са заявени предварително от няколко месеца за други кораби, които трябва да пристигнат на порта.
По думите на капитан Енчев тази ситуация се случва и в други страни. Той допълни, че от кризата през 2008 г. положението става все по-тежко. Много собственици на кораби имат затруднения да плащат, но търсят различни варианти, като например да превеждат малка част от заплатите на екипажа, за да го задържат.
Според експерта собствениците на петте кораба нямат сметка да ги изоставят напълно, тъй като плавателните съдове са нови и модерни. Очаква се догодина да има нови правила в Морската трудова конвенция, които да гарантират правата на екипажите. Предвижда се собствениците на кораби да имат задължението да застраховат моряците в случай на фалит.

Източник: Новинар
Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…