Инж. Братоев: С третия лъч на метрото ще обхванем 50% от градския транспорт

С пускането на третия лъч на метрото ще обхванем 50% от градския транспорт. Това каза инж. Стоян Братоев, директор на столичния „Метрополитен” по БНТ. Метростанция „Витоша” (участъкът от станция „Джеймс Баучер” до ул. „Сребърна”) ще бъде пусната между 25 и 30 юли.

Прогнозите за увеличение на пътниците само с пускането на метростанцията в кв. „Хладилника” е за 12 000 – 15 000 души. „С тях общо ще надхвърлят 350 000 пътника дневно в работни дни. С добавянето на третия лъч има прогнозен пътникопоток от 170 000”, уточни той като коментира, че по този начин метрото ще се доближи до 550 000 пътника или 50% от градския транспорт в града. По думите му към момента покриват 32% от него. 
Инж. Братоев подчерта, че третата линия на метрото е следващо поколение по отношение на много системи. „Едната от особеностите е влаковете да имат опция за движение без машинист. Той ще бъде с много ограничени функции. На първо време ще започнем с машинист”, уточни инж. Братоев.

Всяка от метростанциите ще бъде с различен облик. „Имаме концепция всяка една да има индивидуален облик. Тя е 2% от стойността на метрото”, разясни инж. Братоев. 
По отношение на това дали е мислено и в други големи градове като Пловдив, Варна да има метро, той посочи, че там няма потребност. „Метро се строи когато даден град доближи 1 млн. жители. Ако са 500 000-600 000 хиляди души се строят скоростни трамваи – друг тип по-ниско ниво градски транспорт. Метрото е висш клас, строи се само в милионни градове”, каза още инж. Братоев.

 

Източник : www.big5.bg