ИЗОСТАВЕНОТО ЛЕТИЩЕ НА СЛИВЕН

Някогашното летище, разположено на 170 дка край Сливен, е използвано основно за селскостопански цели и износ на продукция, но в момента тъне в разруха.

На пистата на някогашното летище Бършен край Сливен цари необичайна тишина. През повечето време тук духа лек, но постоянен вятър, който прави пистата на летището приятно място за любителите на хвърчилата и спортовете, свързани с тях. Онова, което трудно ще срещнете на летището, е авиационната техника.

Централният вход на контролната кула

В миналото летището е служело основно за селскостопански цели и износ на продукция от региона, но пистата е позволявала кацането на делегации и малки пътнически самолети. Затова край пистата е изникнала и голяма административна сграда с контролна кула. През последните десетилетия обаче летището преустановява дейност и е занемарено. Преди десетина години собствеността му е прехвърлена на общината в опит да се възстанови дейността, но това така и не се случва.

Вместо това, то остава без охрана и отворено за набези на любители на ценни материали и високите скорости. След като двама души загиват при гонка на пистата на летището в началото на 2016 г., охраната е възстановена, но общината няма ясна стратегия за бъдещето на съоръжението, освен да се надява на появата на инвеститор…

Източник: baricada.org