Кабинетът дава 15 млн. лв. за 3 важни жп проекта

Правителството отпусна 15 млн. лв. допълнително по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Със средствата ще бъде покрито част от съфинансирането на Национална компания „Железопътна инфраструктура” за изпълнение на големи жп проекти, финансирани по ОП „Транспорт“ 2007-2013 г.
 
Необходимите финансови средства за извършване на разходите, свързани с кореспондиращото съфинансиране на НКЖИ до края на 2014 г. за проектите, изпълнявани от компанията по ОП „Транспорт“, са на обща стойност 63 141 000 лв. без ДДС.
 
С отпуснатите днес средства ще бъде обезпечено изпълнението на дейности по три инфраструктурни проекта: реконструкция и електрификация на жп линията Пловдив-Свиленград (участък Първомай-Свиленград), модернизация на жп участък Септември-Пловдив и рехабилитация на железопътната инфраструктура в участъците от жп линията Пловдив-Бургас.
 
Междувременно министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова "проведе конструктивна среща със синдикалните организации в жп сектора". Тя беше породена от вчера решение за освобождаване на трима директори в БДЖ.
 
Участниците в срещата се обединиха около становището, че е необходимо да бъдат предприети незабавни действия по подобряване процеса на работа и контрола, за да се гарантира безопасността на жп превозите на пътници и товари.
 
Мистър Ангелкова заяви, че разчита именно на ръководствата на синдикатите да се включат активно и заедно с тях да бъдат набелязани неотложните мерки, свързани с подобряване условията на труд, повишаване квалификацията на експлоатационния персонал и поддръжката и ремонта на подвижния състав и жп инфраструктурата, които да бъдат реализирани веднага. Тя припомни, че допълнителни средства няма да се търсят, а ще дойдат от ревизираните бизнес планове, в които ще бъдат включени именно онези дейности, определени заедно със социалните партньори като приоритетни.
 
Следващата среща между ръководствата на МТИТС и социалните партньори ще се проведе в петък – 24.10.2014 г. и на нея ще бъдат обсъдени конкретните мерки и предложения, постъпили от жп превозвача и НКЖИ, информира МТИТС.
 
Не е достойно хора да бъдат уволнявани през медиите, каза председателят на железничарския синдикат към КНСБ Петър Бунев по повод освобождаването на директорите, отговарящи за поддръжката на локомотивите в "Пътнически" и "Товарни превози" и тези на "Човешки ресурси". Според него синдикалиста вината на служителите не е доказана, а и те не са имали възможност да се защитят, информира БНР.
 
Бунев добави: "Защото колежката, назначена преди четири месеца като началник отдел "Човешки ресурси", която е предприела действия и има одобрена програма за обучение, има вече заявки за курсове, дали те са най-виновни? Дали "Човешките ресурси" отговарят за безопасни условия на труд и за безопасно движение на влаковете? Кого наказваме в случая? Чухме ли и другата страна? Защо не ги поканихме да кажем, вие какво сте направили, защо не сте го направили? Без диалог, без обяснение, издаваме присъда уволнен".
Източник: Actualno.com
ЖП транспорт

Провалът на процедурата за електрическите влакове показа липсата на капацитет и организация в транспортното министерство

март 31, 2024

Михаил Рангелов Оттеглянето на китайската компания CRRC от търга в България и последващото прекратяване на разследването от Европейската к…