Камери ще следят за крадци в БДЖ

БДЖ предприема ответен удар срещу кражбите на гориво, които източват „Товарни превози ". Локомотивите в експлоатация – около 60 на брой – ще бъдат оборудвани с камери и „черни кутии", съобщи управителят на дружеството Любомир Илиев.
 
„Това всъщност е специална DVR система, която ще записва данните от видеонаблюдението и ще ги предава в реално време в мониторинговия център, когато има интернет покритие. През останалото време информацията ще се записва", обясни © пред „Преса" Васимир Илиев от дирекция „Превенция на посегателствата и анализ на риска".
Тази система не бива да се бърка със сега действащите GPS. Над 50 такива устройства бяха монтирани през 2013 г, но в момента работят едва 16.
„Товарни превози " са загубили над 2 млн. лв. от кражби на гориво през 2013 и 2014 г. Общо 100 железничари били заловени да точат нафта от дизеловите локомотиви . Тези служители обаче не са били освободени, а само смъмрени.
 
Според шефа на „Товарни превози " посегателствата са се извършвали с подкрепа от най-високо ниво – директор и зам.-изпълнителен директор. От ръководство на БДЖ все пак се застраховаха, че преки доказателства за злоупотреби няма.
 
Дружеството разполага с 53 дизелови локомотива и на час маневреният разход е 15 литра. През 2012 г. са изразходвани общо 12 млн. литра на стойност 16 млн. лв., а през 2013 г. въпреки намалената работа на дружеството разходът се увеличава значително и това ощетява дружеството с 1 млн. лв. През 2014 г. загубата вече е за 1,17 млн. лв.
Мерките, които се предприемат, трябва да доведат до спестяване на 1 млн. лв.
Източник: в.Преса
Въздушен транспорт

Владимир Каролев: Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безмислен

Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безсмислен, коментира пред Транспортал икономистът Владимир Каролев. Той бе класиран на трето място в конкурса на Агенцията за публични предприятия. На […]

ЖП транспорт

Правят повторна експертиза на релсите на гарата в Хитрино

Делото за трагедията в Хитрино отново влезе в съда, съобщава Нова телевизия. Апелативният съд във Варна прие да бъде направена повторна експертиза на релсите на гарата. Искането за това беше на защитата […]

Автомобилен транспорт

Въпреки предизвикателствата на 2020 FlixMobility се придържа към зелената си визия

Около 30 милиона FlixBus и FlixTrain пътници в световен мащаб през 2020 Нова хигиенна концепция, 162,000 литра дезинфектант използван на борда на автобусите и влаковете Tенденции в пътуванията през 2020: […]