Колко ще струва цялостният ремонт на Аспарухов мост?

Аспарухов мост ремонт от апи, снимано с дрон

Според последната информация от АПИ, финансирането за ремонт на критичните сегменти от Аспарухов мост е включено в инвестиционната програма за предстоящата година. Планираните действия обхващат участъците от 7-ми до 11-ти, но според експерти, съоръжението се нуждае от задълбочен ремонт на цялата си инфраструктура, не само на пътната настилка.

Дойчин Ников, член на инициативния комитет за втори мост над Варненското езеро, изразява загриженост за състоянието на моста, отбелязвайки, че носещите колони не са ремонтирани от момента на построяването им. Той подчертава наличието на пукнатини и компрометирани фуги, които изискват спешни мерки за подсигуряване.

Благомир Коцев: Пари за основния ремонт на Аспаруховия мост има

Оценка на сеизмичната устойчивост на моста, проектиран да издържи на земетресения със сила до 7 степен по Рихтер, е ключова за определяне на стойността на основния ремонт. Ников подчертава, че финансирането на такъв мащабен проект е нереалистично да се очаква от държавния бюджет, като се позовава на последни оценки, според които само ремонтът на пътното платно би струвал около 240 млн. лв.

Европейско Финансиране:

Ников предлага заем с ниска лихва от Европейския съюз като възможен източник на финансиране, по подобие на проекти в Румъния. Според него, единственият път за изграждането на втори мост на Варненското езеро минава през европейското финансиране, като подчертава, че проекти за градски мостове в Европа могат да получат до 85% безвъзмездно финансиране.

Бъдеще на моста и региона:

Докато въпросът за финансирането остава несигурен, едно е ясно: Аспарухов мост е жизненоважен за инфраструктурата на региона и изисква спешни действия. Инвестициите в неговия ремонт и поддържане не само ще подобрят безопасността и комфорта на преминаващите, но и ще спомогнат за устойчивото развитие на целия регион.