Командировъчните на международните шофьори ще са по българското законодателство

На международните водачи ще се заплащат командировъчни съгласно изискванията на българското законодателство. Това стана ясно след разговори между министрите на транспорта Христо Алексиев и на труда и социалната политика Гълъб Донев.

По този начин ще се запази конкурентоспособността на българските превозвачи на европейските пазари и ще се съхрани един от основните сектори в българската икономика, отбеляза Христо Алексиев.

През февруари превозвачите поставиха въпроса за новите европейски изисквания за командироване, според които на служителите трябва да бъде заплащано възнаграждение, съобразено с минималните изисквания в държавите, до които пътуват.

От бранша поискаха българската държава да излезе със становище по този въпрос. Превозвачите са на мнение, че въвеждането на подобни изисквания за международните водачи би довело до многократно завишаване на техните разходи, създаване на големи затруднения при изплащането заплатите и отчитането на изработените часове във всяка една държава, е посочено в съобщението.

Становището на Министерството на труда и социалната политика може да се види на сайта на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…