Ковачки със своя жп фирма от зимата

Най-късно през зимата бизнесменът Христо Ковачки ще разполага със своя жп компания за товарни превози и най-вероятно ще превозва въглища между собствените си мини и тецове. Миналата седмица железопътната администрация на транспортното министерство издаде лиценз за товарни жп превози на свързаната с Ковачки фирма „ТБД Товарни превози“. Това стана след година и половина спорове.

„Най-късно до 4 месеца ще трябва и да й издадем сертификат за безопасност, след като фирмата си представи локомотивите и вагоните, с които ще превозва товари“, казаха от ведомството пред „Труд“.

Лицензът е безсрочен, но на всеки 5 години носителят му преминава през подробна проверка и може да се стигне до отнемането на документа, казаха от транспортното министерство.

В същото време фирмите на Ковачки дължат около 15 млн. лв. на „БДЖ Товарни превози“ и същевременно бяха сред най-големите й клиенти, осигуряващи й около 30% от превозените товари през последните години.

 

Източник: Труд

Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…