Ковачки вече не е клиент, а конкурент на БДЖ

Задават се масови уволнения след изборите, подозират железничари

Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" е издала преди седмица сертификат за безопасност на жп компания на бизнесмена Христо Ковачки и вече е връчен официално. Сертефиката за безопаснот потвърждава наличието на система за безопасност. Това документът който превръща минният бос от клиент в пълноправен конкурент на БДЖ.

През юли фирмата на Ковачки получи лиценз за извършване на жп превози и единствената пречка пред започването на работа на компанията му бе, че тя няма сертификат за безопасност. За получаването на този документ при изрядна документация се чака до 4 месеца. Въпреки това процедурата в конкретния случай е минала в съкратени срокове – за по-малко от месец.Новината бе потвърдена официално от Министерството на транспорта. Оттам уточниха, че Ковачки все още не е записан в онлайн регистъра на лицензираните превозвачи само защото служителят, отговарящ за осъвременяването на базата данни в "Железопътна администрация",  бил в отпуска, но и това щяло да стане в близките дни.

Според източници, близки до Ковачки, намеренията му са още този месец той да се откаже от услугите на "БДЖ-Товарни превози", които досега возеха рудите на бизнесмена от мините до тецовете му. Как ще стане това не е съвсем ясно, тъй като всички железопътни превозвачи трябва да поискат маршрути за преминаване от Национална компания "Железопътна инфраструктура", която стопанисва релсите у нас. Такова искане обаче все още не е депозирано от новия превозвач. А по принцип за него също се чака месец. Стига някой да не съкрати срока и за това.

В момента Христо Ковачки е най-големият клиент на БДЖ. Около една трета от товарите на компанията са негови и сега дейността и приходите от тях отпадат. Това реално е надгробният камък за БДЖ. От началото на годината обемът на железопътните превози на българска територия расте, като частните компании отчитат двуцифрени ръстове. Спад има единствено при БДЖ.

Железничарите сега се притесняват, че след като бъде загубен основният клиент, в "БДЖ-Товарни превози" предстоят масови уволнения. Предполага се, че от компанията ще бъдат освободени най-малко около 1500 служители след местните избори. "Много е интересно сега за кого ще гласуват хилядите служители на Ковачки и техните семейства като благодарност за лиценза, който ще ни прати на трудовата борса", негодуват работещи в БДЖ.

Източник КЛУБ Z

Градски транспорт

Граждани проплакаха: Поражения и в жилищата край метрото в „Хаджи Димитър“

 Редактор: Ралица БратановаP Три дни след като метрото в района на „Хаджи Димитър“ спря, а релсите се надигнаха наши зрители сигнализираха – започват същите процеси и в близките до проблемната метростанция жилищни блокове.  […]

Автомобилен транспорт

ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО – ИНОЕЪР И ИНОВАТИВЕН ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ

На 14.01.21г. се състоя изложение на превозни средства по повод 120-годишнината на градския транспорт в София. Наред с разказите за транспорта от миналото, публиката се запозна и с планираните иновации […]

ЖП транспорт

РЖД започна превоз на ремаркета

17 ремаркета бяха натоварени на жп платформи и потеглиха от гара Нефтекамск до гара Усинск, като разстоянието между двете станции е 1828 км. Ремракетата се транспортират на специални вагони с дълги бази, собственост на […]