175 млн. лв. субсидия ще крепят БДЖ през 2016 г.

 

Депутатите работиха до тъмно заради държавния бюджет
С 2 млрд. лв. повече ще са разходите за пенсии
175 млн. лв. субсидия ще бъде отпусната на „БДЖ – Пътнически превози" догодина. Това гласуваха депутатите с приемането на проектобюджета за 2016 г. В сряда това беше единствената точка в дневния ред на парламента. Депутатите отново работиха до късна доба, за да успеят да приемат всички текстове наведнъж.
Парите за железниците предизвикаха спор в пленарната зала. Опозицията отправи критики, че се дават пари при липса на конкретни действия за изваждането на БДЖ от дъното. Чуха се и призиви да се дадат повече пари на дружеството, за да се справи с проблемите. От Патриотичния фронт предложиха на БДЖ да се дадат още 5 млн. лв. Искането им обаче не бе прието.
Скандал предизвикаха и бюджетите на отделните министерства и ведомства. Още в началото настроението в залата се изостри при обсъждането колко пари да се дадат на БАН. БСП и ДПС настояха, че за наука средствата трябва да се увеличат, за да се нормализира обстановката сред учените, които взимат ниски заплати. Четин Казак от ДПС изтъкна, че младите експерти продължават да бъдат демотивирани. От левицата пък заявиха, че ниското заплащане продължава да кара младите българи да избират Терминал 1. Така бюджетът на БАН за догодина ще бъде малко над 73 млн. лв. Образователното министерство пък ще разполага с 445,7 млн. лв.
С 2 млрд. лв. повече ще са разходите за социални плащания. Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин опонира на нападките на БСП и заяви, че ще има средства за борба и с безработицата. Повече финансова подкрепа се предвижда и за хората с увреждания, като личните асистенти ще бъдат увеличени от 15 000 на 30 000. Иначе бюджетът на социалното министерство е около 1 млрд. лв.
„Няма човек, на който да не сме готови да предложим работно място",
обяви той и посочи, че 3 млн. души са заетите към днешна дата. По думите му такъв успех не е имало от 2008 г. насам.
Що се касае до останалите министерства, не се предвижда сериозен ръст на отпуснатите средства. Както се очакваше, най-голям ще бъде бюджетът на МВР – 1,1 млрд. лв. Отбраната ще вземе около 1 млрд. лв. Разходите на ДАНС са заложени в размер на 97,3 млн. лв. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще разполага с 11, 4 млн. лв.
В държавния бюджет за 2016 г. е заложено намаляване на бюджетния дефицит. Предвижда се той да е 2% от брутния вътрешен продукт (БВП). Освен това се прави прогноза за растеж на БВП с 2,6 на сто. Въпреки сериозните разходи, които са заложени, управляващите са категорични, че ще се удържи нарастване на дълга на държавата.

Източник: http://www.crossdisplay.bg, 03.12.2015г.

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]