Кредиторите чакат пари от БДЖ до края на юли

 

Кредиторите на БДЖ по втория облигационен заем за 120 млн. евро вече са изпратили в транспортното министерство писмено предупреждение във връзка със забавените плащания по заема на превозвача, научи “Труд”. Писмото е пристигнало в четвъртък, а от ресорното министерство са го препратили на БДЖ вчера.

След като железниците го получат, започва да тече 45-дневен срок – в случая до края на юли, в който превозвачът трябва да намери 76 млн. лева, за да плати просрочените си задължения по заема. В противен случай цялата непогасена част от кредита – 86 млн. евро или близо 168 млн. лв., ще стане предсрочно изискуема.

От транспортното министерство се надяват, че ще получат разрешение от Европейската комисия за отпускане на държавна помощ на БДЖ, за да си плати просрочието. Това би позволило да се предложат нови условия на кредиторите за разсрочване на остатъка от заема. От ведомството вчера обясниха, че няма конкретен срок, в който ЕК трябва да се произнесе по изпратеното искане. Според експертите било реалистично да се получи отговор до края на юни.

Българската страна настоява заемът да бъде разсрочен за 10 години. Кредиторите обаче смятат, че срокът е прекалено дълъг и са поискали от ръководтвото на БДЖ друг вариант.

Облигационери по кредита на БДЖ са немската FMS Wertmanagement, австрийската KA Finanz, германо-ирландската DEPFA, софийският клон на БНП Париба и българската КТБ.

Решението да бъде изпратено писмено предупреждение до БДЖ беше взето на извънредно събрание на кредиторите на 26 май. Тогава те решиха още да се пристъпи към продажба на част от активите на компанията. Става въпрос за 25 дизелови мотриси “Сименс”, и 3542 товарни вагона, част от които не се ползват. На общото събрание не е гласуван срок за извършване на продажбата.
Тепърва ще се прави оценка на активите, но според експерти трудно ще се намерят купувачи за тях.

Източник: http://www.trud.bg, 09.06.2014г.