КТ „Подкрепа“ поиска още 46,8 милиона лева за БДЖ и НКЖИ

 

От синдиката не изключват стачка, ако министър Горанов не им налее допълнителните милиони

КТ "Подкрепа" поиска българските данъкоплатци догодина да налеят 46,8 милиона лева допълнително към многомилионните субсидии, които се отпускат на БДЖ и Национална компания "Железопътна инфраструктура" всяка година. От профсъюза са подготвили предложения за промени в закона за държавния бюджет, които щели да бъдат внесени преди второто му четене от народни представители.

От синдиката предлагат субсидията на националния жп превозвач за догодина да стане от 175 милиона лева на 180 милиона лева. Освен това от "Подкрепа" настояват релсовата компания НКЖИ вместо 135 милиона лева да получи 146 милиона лева, а отделно от всички тези финансови бонуси да се осигурят още 30 милиона лева, които "БДЖ Холдинг" да похарчи за закупуване на нови влакове.

В допълнение има и искане да се заделят и 800 000 лева за закупуване на апаратура в Многопрофилна транспортна болница – Пловдив.

Според профсъюза отпуснатите средства от финансовото министерство за жп сектора са крайно недостатъчни и не могат да допринесат за оздравяването и развитието на БДЖ и НКЖИ.

    "Предвидените средства са недостатъчни за изпълнение на поетите ангажименти към социалните партньори и работещите в тези предприятия през следващата година. Предприятията няма да успеят да гарантират свързаните с увеличението на минималната работна заплата разходи. Ако не бъде осигурен заложения ръст на доходите на работниците и служителите, това може да доведе до  социално напрежение, като не са изключени и ефективни стачни действия", декларират от КТ "Подкрепа".

Според синдиката трябвало "да се предвидят средства за повишаване на доходите на работещите в предприятията, така че да се компенсира инфлацията и другите фактори, влияещи на поскъпването на живота".

Източник: http://clubz.bg, 30.11.2015г.

ЖП транспорт

РЖД започна превоз на ремаркета

17 ремаркета бяха натоварени на жп платформи и потеглиха от гара Нефтекамск до гара Усинск, като разстоянието между двете станции е 1828 км. Ремракетата се транспортират на специални вагони с дълги бази, собственост на […]

Автомобилен транспорт

Обходният път на Бургас ще струва по-скъпо от строежа на магистрала „Хемус“

Започна строителството на северния обходен път на Бургас, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Трасето с дължина от 4.7 км и ще струва 57 млн. лв. с ДДС. Това означава, че […]

Въздушен транспорт

Христина Янкова ще е новият председател на борда на „Летище София“ ЕАД

Христина Янкова ще е бъдещият председател на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД. Това е окончателното решение на Комисията за номиниране, която я класира на първо място в проведения […]