Летище София губи 27 млн. лв. в КТБ

Летище София ще изгуби 27 млн. лв., които са били в КТБ, обяви в парламента министърът на транспорта Ивайло Московски след въпрос от депутата от Реформаторския блок Петър Славов.
 
Над 43 млн. лв. са били държани в банката от общо 11 дружества и от предприятия, подчинени на Министерство на транспорта, обясни Московски. Сред тези дружества освен летището са НКЖИ, БДЖ “Товарни превози”, РВД, пристанищата в Бургас, Русе и Варна и “Български пощи”.
 
Според транспортния министър нямало концентрация на средства в КТБ над позволените 25% от страна на някое дружество. Московски представи и данни, според които към 30 юни 2014 г. всички предприятия, които са към министерството му, са държали общо 347 млн. лв. От тях около 12% били в КТБ.
 
След въпрос от Георги Свиленски относно концесията на летището в София транспортният министър обяви, че са започнати действия за това. Първо обаче трябвало да се изготвят анализи дали е законосъобразна. Подобна идея имало и за летището в Пловдив.
 
Очаквали се и оферти на компании, които били както от региона, така и от Китай, допълни Московски.
 
Министърът потвърди, че столичното летище ще трябва да плати неустойка от 42 млн. долара по делото, заведено за строителството на пистата. Московски допълни, че български оператор е натрупал 60 млн. лв. дълг към летището, но миналата седмица платил 10 млн. лв. и имало стъпки за изчистването на дълга.
 
“Булгаргаз” и “Булгартрансгаз” са държали над 25% от парите си в КТБ в нарушение на нормативните разпоредби, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол.
 
БЕХ имал 44 млн. в банката, но чрез цесии с мини “Марица – изток” и ТЕЦ “Марица- изток 2” сумата намаляла до 14 млн. лв.
Източник: 24часа
Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]