Летище София губи 27 млн. лв. в КТБ

Летище София ще изгуби 27 млн. лв., които са били в КТБ, обяви в парламента министърът на транспорта Ивайло Московски след въпрос от депутата от Реформаторския блок Петър Славов.
 
Над 43 млн. лв. са били държани в банката от общо 11 дружества и от предприятия, подчинени на Министерство на транспорта, обясни Московски. Сред тези дружества освен летището са НКЖИ, БДЖ “Товарни превози”, РВД, пристанищата в Бургас, Русе и Варна и “Български пощи”.
 
Според транспортния министър нямало концентрация на средства в КТБ над позволените 25% от страна на някое дружество. Московски представи и данни, според които към 30 юни 2014 г. всички предприятия, които са към министерството му, са държали общо 347 млн. лв. От тях около 12% били в КТБ.
 
След въпрос от Георги Свиленски относно концесията на летището в София транспортният министър обяви, че са започнати действия за това. Първо обаче трябвало да се изготвят анализи дали е законосъобразна. Подобна идея имало и за летището в Пловдив.
 
Очаквали се и оферти на компании, които били както от региона, така и от Китай, допълни Московски.
 
Министърът потвърди, че столичното летище ще трябва да плати неустойка от 42 млн. долара по делото, заведено за строителството на пистата. Московски допълни, че български оператор е натрупал 60 млн. лв. дълг към летището, но миналата седмица платил 10 млн. лв. и имало стъпки за изчистването на дълга.
 
“Булгаргаз” и “Булгартрансгаз” са държали над 25% от парите си в КТБ в нарушение на нормативните разпоредби, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол.
 
БЕХ имал 44 млн. в банката, но чрез цесии с мини “Марица – изток” и ТЕЦ “Марица- изток 2” сумата намаляла до 14 млн. лв.
Източник: 24часа