Летище София с чартъри до Кувейт

Това лято от и до летище София ще се изпълняват чартърни полети до Кувейт, Гърция и Турция. Това съобщи Христо Щерионов, изпълнителен директор на столичния аеропорт. По думите му предвидените заявени линии за предстоящия сезон са 5. Плановете са четири авиокомпании да превозват пътници до Анталия, Бодрум, Хераклион, Закинтос. Щерионов коментира още, че най- популярна дестинация остава Анталия. И заяви, че по нея ще бъдат изпълнени 63 полета, които са с 8 повече от миналата година.
Очаква се ръст на пътуванията да има и по направлението към Бодрум. Според предварителните разчети тази година ще има 28 полета, спрямо 18 през 2013 г.
 
„Имаме една новост – „България Ер” ще превозва пътници от Кувейт до София”, посочи още шефът на летището. Той допълни, че се предвижда туристите да посетят нашите СПА курорти, които представляват сериозен интерес за тях. „Това е една доста сериозна чартърна програма и има доста голям ръст при заявените полети”, заяви Щерионов, цитиран от "Монитор". Прогнозите са превозените с чартъри пътници тази година да бъдат с 2000 повече спрямо миналата година.
 
Категорични данни обаче не могат да се дадат на този етап. Причината е, че при чартърите продажбата на билети е доста динамична – ако не се запълни капацитетът на полета, той не се осъществява. В кои дни ще се изпълняват, също не може да се каже. Това зависи от организацията на компаниите. „Чартърната програма е инцидентна и не може предварително да се каже кога ще излитат и кацат самолетите”, коментира шефът на софийското летище. Ние работим активно за подобряването на нашата чартърна програма, защото това се отразява както на приходите на летище София така и се повиша капацитетът му, допълни той.
 
През лятото столичният аеропорт ще открие и нови редовни линии. Предвижда се от 13 юни да започне изпълнението на полети София – Малта. Те ще се правят от нискотарифна авиокомпания два пъти в седмицата – в понеделик и в петък. Предстои откриване и на линия от столицата до Катания. Освен това други три редовни полета започнаха да се изпълняват дни преди летния сезон. Това са София – Белград, Тел Авив и Малмьо.
 
Относно чартърите до морето – предвижда се също да има увеличение. Повече самолети се очаква да кацнат и излетят от и до Русия. Плановете са по дестинацията да летят допълнителен брой оператори, като вече има заявки от три. Очаква се ръстът на полетите да е над 20%. Обсъжда се въпросът да се удължи срокът за посещението на чартърни полети след 15 септември. Повишаване на пътниците се предвижда и след откриването на новата редовна линия Варна – Истанбул. Полетите ще се изпълняват от националния превозвач на Турция четири пъти седмично. Цената на двупосочния билет е 79 евро, а времето за пътуване e около 40 минути. 
Източник: Blitz.bg
Градски транспорт

Граждани проплакаха: Поражения и в жилищата край метрото в „Хаджи Димитър“

 Редактор: Ралица БратановаP Три дни след като метрото в района на „Хаджи Димитър“ спря, а релсите се надигнаха наши зрители сигнализираха – започват същите процеси и в близките до проблемната метростанция жилищни блокове.  […]

Автомобилен транспорт

ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО – ИНОЕЪР И ИНОВАТИВЕН ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ

На 14.01.21г. се състоя изложение на превозни средства по повод 120-годишнината на градския транспорт в София. Наред с разказите за транспорта от миналото, публиката се запозна и с планираните иновации […]

ЖП транспорт

РЖД започна превоз на ремаркета

17 ремаркета бяха натоварени на жп платформи и потеглиха от гара Нефтекамск до гара Усинск, като разстоянието между двете станции е 1828 км. Ремракетата се транспортират на специални вагони с дълги бази, собственост на […]