“Лукойл” обмисля продажба на активите си в България

“Лукойл” обмисля продажба на активите си в България, съобщават от компанията. В позицията им се казва още, че фирмата е започнала работа по „преразглеждане на стратегията си по отношение на този актив, включително неговата продажба”.

Причината, по думите им, са приети дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни политически решения, които нямат нищо общо нито с цивилизованото регулиране на големия бизнес, нито с увеличаването на приходната част на бюджета на страната. 

Няма опасност България да остане без горива, защото „Лукойл” имат интерес да продават и да трупат печалби. Това заяви финансовият министър Асен Василев по повод обявеното намерение на компанията да продаде активите си в страната.

„Както знаете, ние имахме изпреварваща информация, че този процес е започнал още в края на октомври – началото на ноември. Всяка една компания има възможност и право да оперира със собствените си активи. От гледна точка на българското правителство, ние трябва да подсигурим през нашия представител, който е в компанията, че ще продължи да оперира рафинерията, по възможност със стратегически инвеститор и че българският интерес ще бъде защитен. Спазваме стриктно законодателството, прието от парламента. Оттам-нататък не мисля, че има някаква дискриминация”, заяви Василев.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…