Медицинският хеликоптер ще лети при подходящи метеорологични условия

Говори Димчо Добрев, изпълнителен директор на Bulgaria Heli Med Service.
Снимка: Димчо Добрев. Изпълнителен директор на Bulgaria Heli Med Service.

България очаква пристигането на първия медицински хеликоптер в края на следващата седмица, както потвърди изпълнителният директор на Bulgaria Heli Med Service, Димчо Добрев, в интервю за “България сутрин”. Машина, която ще се използва за спешна медицинска помощ, ще се премести от Италия до България на 31 януари, при условие че метеорологичните условия позволяват безопасен полет. Полетът ще се извърши с участието на български пилот, след като вече са проведени успешни тестови полети.


Министър Гвоздейков: медицинските хеликоптери ще летят само при хубаво време

Георги Гвоздейков, министър на транспорта, също подчерта важността на благоприятните метеорологични условия за безопасното пътуване на хеликоптера. След пристигането си, хеликоптерът ще оперира само през светлата част на деня през първите две години, докато пилотите се обучат на новата машина. Въпреки частичните ограничения, хеликоптерът няма да лети само при ясно и слънчево време.

За да се гарантира високата квалификация на пилотския състав, предстои обучение от италиански инструктори. Всякакъв пилот трябва да натрупа минимум 10 часа летателно време, за да бъде оценен и приет в авиационния оператор.

Боновски: Само един-единствен обучен пилот ще може да управлява медицинските хеликоптери


Предвижда се хеликоптерът да започне да изпълнява мисии по спешна медицинска помощ от края на февруари, като първият хеликоптер ще базира в северния район на летище София. Мисиите ще бъдат организирани така, че да се спазва принципът на “златния час” за предоставяне на навременна медицинска помощ в Западна България.

Поддръжката на хеликоптера ще се извършва от квалифициран български технически състав, а гаранционното поддържане е предвидено за шестмесечен период. Хеликоптерът разполага с тригодишна гаранция.

Изграждането на хеликоптерни площадки в различни градове в България е в напреднала фаза, като се очаква те да бъдат открити през пролетта. В допълнение, пристигането на втория и третия медицински хеликоптер е планирано за края на юни и декември съответно.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…