Началото на февруари медицински хеликоптери ще спасяват в България

медицински хеликоптер
Снимка: 24 часа


В началото на февруари, България ще стане свидетел на значим напредък в медицинските услуги с въвеждането на спасителни операции с медицински хеликоптери. Подготовката за тази инициатива е в напреднал стадий, като първият хеликоптер вече е боядисан и подготвен в Италия. Предстои изпращането на инженер и пилоти за окончателно приемане на въздушното средство, което се очаква да пристигне в България до края на януари. В плана за разширяване на услугата са включени общо осем медицински хеликоптера, като първоначално ще бъдат доставени шест, а последващо още два.

Съгласно информацията, предоставена от министъра на транспорта Георги Гвоздейков, до края на януари се очаква одобрението на осем лицензирани площадки за кацане и излитане на хеликоптерите. Стратегическият план включва и интеграцията на 28 потенциални болнични заведения в системата, като в началния етап се цели наличието на поне две приемащи болници във всеки регион, обслужван от медицински хеликоптер.

Допълнително, министър Гвоздейков акцентира на необходимостта от възстановяване и подобрение на полигоните за симулация на атмосферни условия, които са важен елемент за подготовката на шофьорите. Чрез симулиране на различни пътни условия, като проливен дъжд, хлъзгави настилки и ниско сцепление, шофьорите ще бъдат по-добре подготвени да реагират в рискови ситуации. Инициативата има за цел повишаване на безопасността на пътя и ежедневната подготовка на шофьорите.

Тази иновация в медицинските и транспортни услуги в България представлява значима стъпка напред към подобряване на спешната медицинска помощ и общата пътна безопасност. Очакванията са тези мерки да допринесат за по-бърза и ефективна медицинска намеса, както и за по-високо ниво на безопасност на пътищата.

Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…