Метрото до „Хладилника“ тръгва на 31 юли

Станцията на метрото в столичния квартал "Хладилника" ще тръгне на 31 юли, съобщи кметът Йорданка Фандъкова, която инспектира строителството заедно с шефа на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев и районния кмет Любомир Дреков. В момента дейностите са приключили над 75%.

Името на станцията е "Витоша" и се намира на кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна", точно до големия търговския център Paradise center. Тя е продължение на втория лъч на метрото – след станция "Джеймс Баучер" в "Лозенец". Дължината на станцията е 1.3 км, с което общо в София ще има над 40 км релси.

"С новата станция очакваме над 20 хил. души дневно да използват най-екологичния и модерен градски транспорт", каза Фандъкова и добави, че около спирката има общо над 120 големи жилищни сгради, над 25 офис сгради и търговски центрове, а и кръстовището е силно натоварено.

Сумата на проекта е 42.37 млн. лева, или 21.7 млн. евро, тоест 16.7 млн. евро на км трасе, което е най-ниската стойност за 1 км в Европа. Изпълнител е обединение с водещ партньор фирма "Станилов".

През юли ще бъде възстановено и движението на трамвая по бул. "Черни връх" и пътните ленти, които в момента са затворени, ще бъде освободени за автомобилно движение.

Източник : www.dnevnik.bg

Градски транспорт

Готвят ново орязване на градския транспорт в София

От гражданската организация „Спаси София“ са против готвеното съкращаване на градския транспорт в София. Идеята за намаляване на градския транспорт е обявена в доклад, внесен в Столичния общински съвет от […]

Автомобилен транспорт

Eнергото ще може да прекъсва зареждането на електромобилите

Масовизацията на електромобилите е сериозна заплаха за електропреносните мрежи в Европа, твърдят два независими доклада, изготвени от британския и австрийския енергийни регулатори. Във Великобритания Ofgem дори разработи предложение електропреносните компании да […]

Автомобилен транспорт

Отлагат „Пакет Мобилност“ до края на октомври

Прилагането на „Пакет Мобилност“ по отношение на спорните въпроси се отлага до края на октомври. Това е второто „негласно удължаване на периода, в който фирмите няма да бъдат санкционирани за […]