Спряха търга за третия метродиаметър в София

Обжалване спря търга за разширение на метрото в София – трети метролъч, първи етап от км 4+950 до км 11+966.34 в четири обособени позиции. Според инж. Стоян Братоев, участник в процедурата, иска промяна на метода на изграждане на тунелното трасе от прокопаване с тунелопробивна машина (ТБМ) по новоавстрийски метод. Това според изпълнителния директор на "Метрополитен" ЕАД инж. Братоев е немислимо. Търгът се обявява с тези условия за изпълнение и тръжната процедура не може да променя метода на изграждане на тунелното трасе, допълни  инж. Братоев.
 
Комисията за защита на конкуренцията има 10-дневен срок да се произнесе, но ако реши да се произнася по същество и да разгледа подробности от процедурата, ще са й необходими 30 дни. Уведомлението от "Метрополитен" ЕАД е получено в КЗК на 20 април, а дружеството е изпратило документацията в КЗК на 7 май, каза инж. Братоев. Тече десетдневният срок за произнасяне на КЗК. Търгът се спира за периода на размишление, вземане на решение и излизане с позиция на комисията.
Името на поръчката е "Трета метролиния – депо бул. "Ботевградско шосе" – бул. "Владимир Вазов" – централна градска част – жп "Овча купел", първи етап – от км 4+950 до км 11+966,34 по обособени позиции":
Първа обособена позиция: Участък от км 11+966,34 (стартова шахта на тунелопробивна машина) до км 8+996,69 (край на МС 11) с 2 метростанции.
 
Втора обособена позиция: Участък от км 8+996,69 (край на МС 11) до км 6+561,05 (край на МС 8) с 3 метростанции.
Трета обособена позиция: Участък от км 6+561,05 (край на МС 8) до км 4+950 с 2 метростанции и тунелен участък
Четвърта обособена позиция: Тунелен участък, изпълняван с тунелопробивна машина (ТПМ), от км 11+966,34 (стартова шахта) до км 5+248,57 (изходна шахта).
 
Общата дължина на участъка е 7016,34 м. По трасето се предвиждат за изграждане 7 метростанции. Търгът е за проектиране и строителство. Трасето обхваща подземния участък от км 4+950 до км.11+966,34 със следното трасе: бул. "Вл. Вазов", ул. "Професор Милко Бичев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", "Орлов мост", бул. "В. Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Прага", ул. "Георги Софийски", Медицинска академия/Медицински комплекс – университетски комплекс, кръстовището на бул. "България" и бул. "Иван Гешов", ул. "Кюстендил", кв. "Красно село" – ул."Житница".
Стартът на изграждането на метрото до "Хладилника" се отлага за юли, когато бъде завършено строителството на надлеза при Семинарията, каза инж. Братоев.
 
Източник: www.stroitelstvo.info, 13.05.2014
Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]