Транспортното министерство иска да знае дали се рекламира добре с обществена поръчка за 72 000 лева

Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията обяви обществена поръчка за социологическо проучване на стойност от 72 000 лв., с ДДС, предаде БГНЕС.

“Основната цел на поръчката е да бъдат проведени социологически проучвания за изследване на общественото мнение и нагласи към Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г.”, пише в документацията. На практика служителите на Ивайло Московски ще искат да знаят – добре ли се рекламират. От МТИТС целят чрез социологическите проучвания да осигурят ефективно разходване на публичния ресурс, т.е. на средствата от европейските фондове, които са предназначени за популяризиране на инфраструктурните обекти, които се изграждат по ОПТТИ 2014-2020 г.

От ведомството на министър Ивайло Московски уточняват, че от 2014 г. социологически проучвания на обществената нагласа за строителството на магистрали, жп-линии, пристанища и софийското метро не са били правени.

За сумата от 72 000 лв., с ДДС, социологическата агенция, която ще спечели проучването, ще трябва да направи в рамките на две години, минимум две национално представителни проучвания на около 2000 респонденти, които ще бъдат питани – дали знаят какви проекти се изпълняват по ОПТТИ 2014-2020. На практика анкетираните граждани ще трябва да отговорят дали са запознати, че третият метролъч на метрото в София и последния участък от магистрала “Струма” в Кресненското дефиле се строят с европейски пари.

Ще бъдат направени и качествени проучвания – чрез анкетиране на минимум десет фокус-групови дискусии, всяка от по 8-12 участника чрез които ще бъдат тествани информационните и рекламните материали, които транспортното ведомство ще изготви за популяризиране на изграждащите се обекти. На фокус-групите ще бъдат представяни послания, аудио и видео клипове, лого, слоган и т.н.

Срокът за подаване на оферти за участие в процедурата е 02 септември, а изборът ще е на основание най-изгодна цена и качествени показатели.

През април месец тази година МТИТС вече сключи договор за изработка на рекламни сувенири, с които да се популяризира ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура”. Стойността на поръчката беше 240 000 лв.

В сряда стана ясно, че Министерството на образованието се готви да похарчи над 2 милиона лева, без ДДС, за популяризиране на ОП “Наука и образование за интелигентен растеж”, поръчката за избор на трима изпълнители бе прекратена.

А междувременно стана ясно, че Министерство на земеделието е обявило през последните месеци две обществени поръчки за близо 1 млн. лв., които също са за изработка на рекламни материали и сувенири.

Източник : www.trud.bg