Министър Цеков представи политическия си кабинет

Министър Цеков представи политическия си кабинет
Снимка: МРРБ

Министър Цеков представи политическия си кабинет във вторник по време на първата си пресконференция от встъпване в длъжност.

Двама от тримата заместници на Андрей Цеков са хора от държавната администрация, които бавно са катерили стълбата на кариерното израстване. Това са Веселина Терзийска и Ангелина Бонева.

За третия – Николай Найденов се знае ,че е преподавател в Университета по архитектура строителство и геодезия в София.

Коя е Веселина Терзийска?

Веселина Терзийска е от Плевен, но има дългогодишна кариера в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Започва работа там още по времето на тройната коалиция през 2006 г. и бавно катери държавната йерархия. През 2017 г. е назначена за главен секретар на МРРБ, когато начело е министър Николай Нанков в правителството на Бойко Борисов. Запазва поста и по времето на Петя Аврамова. По тази причина минава за назначение от квотата на ГЕРБ, твърдят от Mediapool.

Била е шеф и на правната дирекция в МРРБ. И това не е случайно, защото по образование Веселина Терзийска е юрист. Магистър е по специалността “Право” от Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Снимка: Веселина Терзийска/ МРРБ

Коя е Ангелина Бонева?

Ангелина Бонева зае поста на заместник-министър още по времето на служебното правителство на Гълъб Донев, след като титулярът Десислава Георгиева излезе в отпуск по майчинство.

Професионалният опит на Ангелина Бонева е свързан с европейските програми и фондове. Работила е като директор “Проектна информация и финансиране” във Фонда на фондовете и по европрограми и проекти в Министерство на финансите и в Министерство на икономиката. От 2022 г. изпълняваше дейността главен директор на Главна дирекция “Стратегическо планиране и програми за регионално развитие” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството до април 2023 г., когато стана заместник-министър.

По времето на служебното правителство отговаряше за изпълнението на програмите, финансирани от еврофондовете в МРРБ и най-вероятно ще продължи да го прави.

Ангелина Бонева има бакалавърска степен от Оксфорд, Великобритания и магистратура “Европейски науки” от Университета в Грац, Австрия.

Снимка: Ангелина Бонева/МРРБ

Кой е Николай Найденов?

Николай Найденов е преподавател в Университета по архитектура строителство и геодезия в София. Учи студентите на картография, приложение на географски информационни системи (ГИС) с отворен код, навигационно картографиране и WEB картография.

Николай Найденов има богат професионален опит в инвестиционното проектиране и устройственото планиране. Участвал е в изработването на общи и подробни устройствени планове в редица общини, сред които Мизия и Брацигово. Бил е проектант по част “Геодезия” на големи частни и обществени инвестиционни проекти, като търговския комплекс “София Ринг Мол”, реконструкцията на парка “Света гора” във Велико Търново, изграждането на хотели в Априлци и Копривщица.

Снимка: Николай Найденов/МРРБ