Министър Георги Гвоздейков даде яснота за реформите в българските железници и Лукойл

Георги гвоздейков обсъжда актуални теми в транспорта в предаването Защо господин министър по БТВ
Снимка: БТВ

„Правителството не е прикривало никакви нарушения. Аз не съм знаел за нарушенията на „Лукойл“. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред Жени Марчева в „Защо г-н министър“ по БТВ.

По думите му твърденията на Делян Добрев, че правителството помага на „Лукойл“ да заобикаля санкциите на ЕК не са истина.

Прочетете още: Ще инвестират ли 3,5 милиарда лева във високоскоростни железопътни магистрала на България?

„Лукойл“ трябва да изпълнява българското законодателство и ако има проблем, контролните органи трябва да се задействат незабавно. Доколкото знам, това не е така. Става въпрос за нещо коренно различно. „Лукойл“ трябва да декларира всеки продукт, който влиза и излиза от България и това може да бъде лесно проверено. Нарушенията не са на територията на България, компетентните органи трябва да се намесят сериозно“, каза министър Георги Гвоздейков. 

Транспортният министър коментира и твърденията на премиера, че в Министерския съвет има повече от един министър на ГЕРБ.

Реформите в българските железници и закупуването на нови влакове

„Нямам как да избягаме от процедурите на закона за обществените поръчки. Положението не е толкова тежко, защото по четирите процедури в една от тях обжалваме общо. По другата участник си оттегли жалбата в края на седмицата. КЗК отхвърли жалбата на третия участник за временно спиране на процедурата, а ние обжалваме четвъртата жалба във ВАС. Това е инструмент, който ползват участниците, за да удължат времето и да подготвят документацията“, коментира транспортният министър.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…