Министър Гвоздейков продължи тайно да реже шефски глави в транспорта

Транспортният министър в кабинета Денков-Габриел Георги Гвоздейков спази традицията си и продължи смените по върховете на държавните предприятия в транспорта. Този път е отстранен председателя на Съвета на директорите „Български пощи“ Бисер Христов. Той беше назначен в борда на държавното предприятие от служебния министър Христо Алексиев и е познат като сериозен бизнесмен и инвеститор в хотелиерство и недвижими имоти.

Уволнението е станало отново в пълна секретност, което е практика на сегашния министър. Христов е бил извикан по работа при ресорния министър Григорий Григоров, където му е бил връчен лист с молба за напускане по „нареждане отгоре“.

Така на практика „Български пощи“ ще се управляват от Григоров, който беше директор на борда на БДЖ и от изпълнителния директор Филип Алексиев, който пък беше финансов директор в железопътната компания по същото време.

Другата тайна смяна, за която Транспортал научи е в държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Освободен е спечелилият конкурс за длъжността изпълнителния директор Петър Сеферов, а на негово място е върнат уволнения от служебното правителство инж. Ангел Забуртов. Тъй като и двамата директори – Сеферов и Забуртов са познати като добри професионалисти, причината смяната да бъде покрита от медиите най-вероятно е свързана с обстоятелствата около освобождаването на Забуртов. Тогава ДППИ бе забъркана в голям скандал около възлагането на „инхаус“ поръчка за драгиране на друго държавно предприятие – „Транспортно строителство и възстановяване“, което от своя страна нае за подизпълнител на проекта регистирана в Калининград руска компания. Общата сума на проекта бе 232 млн. лева, а като основен печеливш бе посочено новозакупеното от фирма на Ахмед Доган пристанище ТЕЦ „Варна“.