Пристанище Бургас и Варна с дигитализация на процесите

Пристанище Бургас и варна с дигитализация , обяви министър Георги гвоздейков
Пристанище Бургас

Пристанище Бургас и Варна напредват в дигитализацията на документацията, като вече прилагат изцяло онлайн процеси. Георги Гвоздейков, министърът на транспорта и съобщенията, обяви това по време на представяне на новата национална система за електронен обмен на информация в морските пристанища. Тази система, разработена по европейски проект от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, цели пълно премахване на хартиените документи и увеличава ефективността на компаниите с 40%.

Проектът осигурява централизирано съхранение на информация на пристанище Бургас и пристанище Варна,която е достъпна в реално време за различни институции като Агенция „Митници“, Гранична полиция и ИА „Морска администрация“. Това ще улесни бизнеса и ще подобри проследимостта и контрола на товарните превози, особено с очакването за въвеждане на е-товарителници.

Източен Порт Саид цели разширение към Балканите чрез Солунския порт

Министър Гвоздейков също така сподели, че „Пристанищна инфраструктура“ е успешно реализирало проекти за над 40 млн. лева по ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура“. Сред тях е и проектът за драгиране на терминал Бургас-запад, чиято изпълнение се очаква да завърши до края на годината.

Заместник-министър Анна Натова подчерта екологичните и логистичните предимства на новата система, като отбеляза, че тя значително спестява време и улеснява оптимизацията на процесите. Участие в събитието взеха и други важни фигури като Мартин Георгиев, ръководителят на Управляващия орган на ОПТТИ 2014-2020, и Дирк Пергот, генералният директор на ДП “Пристанищна инфраструктура“.

блокада на полскит ефермери и шофьори
Автомобилен транспорт

Европейската комисия се обръща срещу Полша заради блокадата на украинската граница и заплашва със съдебни мерки

декември 4, 2023

Европейската комисия критикува остро блокадата на украинската граница от полски камиони и фермери и предупреди за възможни съдебни дейст…