Пристанище Бургас и Варна с дигитализация на процесите

Пристанище Бургас и варна с дигитализация , обяви министър Георги гвоздейков
Пристанище Бургас

Пристанище Бургас и Варна напредват в дигитализацията на документацията, като вече прилагат изцяло онлайн процеси. Георги Гвоздейков, министърът на транспорта и съобщенията, обяви това по време на представяне на новата национална система за електронен обмен на информация в морските пристанища. Тази система, разработена по европейски проект от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, цели пълно премахване на хартиените документи и увеличава ефективността на компаниите с 40%.

Проектът осигурява централизирано съхранение на информация на пристанище Бургас и пристанище Варна,която е достъпна в реално време за различни институции като Агенция „Митници“, Гранична полиция и ИА „Морска администрация“. Това ще улесни бизнеса и ще подобри проследимостта и контрола на товарните превози, особено с очакването за въвеждане на е-товарителници.

Източен Порт Саид цели разширение към Балканите чрез Солунския порт

Министър Гвоздейков също така сподели, че „Пристанищна инфраструктура“ е успешно реализирало проекти за над 40 млн. лева по ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура“. Сред тях е и проектът за драгиране на терминал Бургас-запад, чиято изпълнение се очаква да завърши до края на годината.

Заместник-министър Анна Натова подчерта екологичните и логистичните предимства на новата система, като отбеляза, че тя значително спестява време и улеснява оптимизацията на процесите. Участие в събитието взеха и други важни фигури като Мартин Георгиев, ръководителят на Управляващия орган на ОПТТИ 2014-2020, и Дирк Пергот, генералният директор на ДП “Пристанищна инфраструктура“.

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…