Министър Московски поиска една служба да контролира всичко по пътищата

Шест различни служби към транспортното министерство, агенция Пътища, митниците и МВР в момента извършват контрол на пътя, като често проверките им се дублират. За мен правилния подход е те да се обединят в една структура, служителите, на която са добре финансово мотивирани, това каза днес по БНТ министърът на транспорта Ивайло Московски.

Той даде примера, че натоварването на един камион се контролира на границата от митниците, служителите на автомобилната админитрация пак го теглят, но да определят дали не е опасно натоварен, а работещите в пътната агенция се интересуват от теглото, от гледна точка на това дали ще увреди пътната настилка. В същото време инспекторите в автомобилната администрация взимат 480 лева заплата.

"80% от това, което КАТ и ДАИ проверяват се дублира", посочи още Московски. Той си дава сметка, че идеята ще има много противници. За министъра обаче това е най-силното и работещо решение.

По отношение на подготовката на водачите, Московски обяви, че около 850 хиляди лева ще са нужни за изграждане на индивидуални кабинки, в които кандидат-шофьорите да решават листовките. Той обяви, че е склонен на радикални мерки, за да бъде подготовката на ниво.

Московски смята, че сегашната система на споделена отговорност между частници и държава не работи. Той обяви, че е привърженик на идеята държавата отново да отговаря за цялата процедура – подготовка на водачите, изпити и последващ контрол.

Източник : www.dnevnik.bg