Модернизират жп линията София-Елин Пелин

До края на лятото ще стартира обществената поръчка за избор на изпълнител за модернизацията на жп отсечката София – Елин Пелин, която вчера беше одобрена за финансиране със средства от Механизма за свързване на Европа, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за Investor.bg.
 
Вчера Европейската комисия отпусна над 140 млн. евро за три транспортни проекта по линия на специалния инвестиционен инструмент. Вторият проект е модернизацията на жп линията София – Волуяк, а третият – проектът за подобряване на корабоплаването по Дунав, който изпълняваме съвместно с още няколко държави.
 
Участъкът София – Елин Пелин е част от проекта за модернизация на железопътната линия София – Пловдив, която е разделена на две части – до Елин Пелин и Елин Пелин – Септември. И за двата подучастъка има подготвени идейни проекти.
 
При изграждането на отсечката София – Елин Пелин е предвидена модернизация на съществуващите системи на железния път, на системите за сигнализация и телекомуникации, системите на контактната мрежа, както и изграждане на нови пресичания на пътната мрежа на две нива с надлези при Верила и Казичене.
 
Общата стойност на проекта е малко под 68 млн. евро, като от Механизма за свързване на Европа ще получим 57,7 млн. евро, или 85% от сумата. Бенефициент е Националната компания „Железопътна инфраструктура“.
 
Жп линията София – Волуяк е част от железопътен възел София и от железопътната линия София – Калотина. В момента за участъка се изготвят технически проект и подробен устройствен план. В края на 2016 г. предстои и да стартира процедурата за избор на изпълнител за строителство.
 
Предвижда се да бъде изграден нов коловоз между жп гара Волуяк и Централна жп гара София. Ще се изгради и нова жп гара Обеля, която ще осъществява връзка с метрото.
 
Проектът FAIRWAY за подобряване на корабоплаването по Дунав се осъществява съвместно с Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия и Румъния. През есента се очаква да бъдат подписани договорите за финансиране и да започне изпълнението на дейностите.
 
Предвижда се да се разработят координирани национални пътни карти, да се осигури оборудване за изпълнение на пилотни дейности за хидроложки услуги, да се съберат данни за критичните места по реката, да се разработят иновативни подходи за въздушно наблюдение и т.н.
 
Източник: Investor.bg
Автомобилен транспорт

Петър Мутафчиев, председател на ФБТИ: Лошите парламентарни практики на управляващите доведоха до напрежението в сектора на пътническите превози

Господин Мутафчиев, каква е причината за напрежението при автобусните превозвачи, заради което от утре се очакват протестни действия? Причината е ясна, неизпълнени ангажименти от страна на управляващите да предприемат действия […]

ЖП транспорт

През Закона за ЖП транспорта МС бетонира нови тлъсти бонуси: Мая

на Министерския съвет, главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянният секретар на Министерството на външните работи и постоянният секретар на отбраната; ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица. […]

Въздушен транспорт

Летете пеша, бе!

Малко преди концесията „Летище София“ вдигна драстично таксите за догодина. Ryanair ще преразгледа полетите си от София като маршрути и честотa Темата накратко Малко преди концесията „Летище София“ вдигна драстично […]