Московски: Брюксел има механизми да санкционира Гърция заради блокадата

България официално е уведомила Европейската комисия за проблемите, които създават гръцките фермери по границата, потвърди в ефира на Нова телевизия транспортният министър Ивайло Московски.

Той посочи, че проблемът не е само между България и Гърция, защото е затворен трансевропейски коридор. "Има доста мерки, които касаят рестрикции към гръцката държава, защото нарушава регламент", заяви транспортният министър в коментар за възможните реакции на Европейската комисия по казуса.

Според него обаче България едва ли може да разчита на компенсация от страна на Гърция заради блокадите на граничните пунктове, защото стачката е незаконна според гръцкото законодателство и няма пред кого да се изпратят претенции. 

"Щетите със сигурност са големи", призна още Московски. Той посочи, че поне по 150 евро на ден губят превозвачите, като в тази сума не се включват неустойките за забавянето на доставката, както и допълнителните разходи за гориво и т.н. Транспортният министър предупреди и за възможна ескалация на напрежението, защото се достига "границата на търпимост" у превозвачите.

Ивайло Московски е призовал гръцките фермери по време на среща с тях преди ден да не пренасят своите проблеми на чужда територия.

По информация на "Нова телевизия" по-късно днес гръцките фермери готвят 24-часова блокада на граничните пунктове. Тази нощ до 3 часа сутринта камионите са преминавали свободно, но сега граничните пунктове "Кулата – Промахон" и "Илинден – Ексохи" са затворени. На този етап фермерите не спират леките автомобили и автобуси, допълват от МВР.

През граничните пунктове Маказа, Златоград, Ивайловград и Капитан Петко войвода трафикът засега е нормален.

Източник : www.investor.bg

ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]

ЖП транспорт

Много скъпо. Много бавно. Много опасно. Що е то? БДЖ трябва да умре…

Какво се случи след – продължение на историята от 2016 г. Компания Български държавни железници (БДЖ) e един от редовните сюжети на „Черната книга на правителственото разхищение“. Годишното издание им посвети […]