Московски: Брюксел има механизми да санкционира Гърция заради блокадата

България официално е уведомила Европейската комисия за проблемите, които създават гръцките фермери по границата, потвърди в ефира на Нова телевизия транспортният министър Ивайло Московски.

Той посочи, че проблемът не е само между България и Гърция, защото е затворен трансевропейски коридор. "Има доста мерки, които касаят рестрикции към гръцката държава, защото нарушава регламент", заяви транспортният министър в коментар за възможните реакции на Европейската комисия по казуса.

Според него обаче България едва ли може да разчита на компенсация от страна на Гърция заради блокадите на граничните пунктове, защото стачката е незаконна според гръцкото законодателство и няма пред кого да се изпратят претенции. 

"Щетите със сигурност са големи", призна още Московски. Той посочи, че поне по 150 евро на ден губят превозвачите, като в тази сума не се включват неустойките за забавянето на доставката, както и допълнителните разходи за гориво и т.н. Транспортният министър предупреди и за възможна ескалация на напрежението, защото се достига "границата на търпимост" у превозвачите.

Ивайло Московски е призовал гръцките фермери по време на среща с тях преди ден да не пренасят своите проблеми на чужда територия.

По информация на "Нова телевизия" по-късно днес гръцките фермери готвят 24-часова блокада на граничните пунктове. Тази нощ до 3 часа сутринта камионите са преминавали свободно, но сега граничните пунктове "Кулата – Промахон" и "Илинден – Ексохи" са затворени. На този етап фермерите не спират леките автомобили и автобуси, допълват от МВР.

През граничните пунктове Маказа, Златоград, Ивайловград и Капитан Петко войвода трафикът засега е нормален.

Източник : www.investor.bg

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]