Московски: Никой не желае да купи “БДЖ – товарни превози”

Никой досега не е поискал да купи товарните превози на БДЖ, няма нито един, който да е заявил интерес. Това каза вчера за “24 часа” в кулоарите на парламента министърът на транспорта Ивайло Московски.
 
“Нали “БДЖ товарни превози” бяха национално богатство, защо няма кандидати при приватизацията им”, реагира той в отговор на противниците на приватизацията на дружеството.
 
Министър Московски изпрати писмо до агенцията за приватизация, с което иска продажба на дружеството. Вчера от агенцията казаха, че до дни ще обявят конкурс за избор на оценител на дружеството. След като бъде направена оценката, ще се избира метод за приватизацията му.
 
При провал на раздържавяването на товарните превози ще мислим как ще се справяме.
 
Министърът каза,че е изпратил ръководството на БДЖ в Унгария, за да проучат опита на унгарските железници при преструктурирането на товарните им превози.
 
Те са постигнали успех, като за доказали пред Европейската комисия необходимостта от нотифицирана държавна помощ при определени видове товари, каза Московски. И даде пример – ако има локомотив само с един вагон с товар, това са неизгодни икономически превози и унгарците са доказали, че този вид превози могат да бъдат субсидирани от държавата. Изпратих колегите да проучат как са го направили, за да можем и ние евентуално да поискаме позволена държавна помощ за влаковете, които возят на загуба товари.
Източник: 24часа