Московски: Моята отговорност за корупцията е съдействието на разследващите

"До реализацията, разкрила корупционните схеми в агенция Автомобилна администрация, се стигна с моето пълно съдействие и това е моята отговорност", каза днес министърът на транспорта Ивайло Московски от парламентарната трибуна. Така той отговори на въпрос на депутата от БСП Румен Гечев в рамките на парламентарния контрол.

Московски не пропусна и лично да атакува питащият го, като обяви, че не приема за морал да му говори човек, лично отговорен за съсипването на държавата. Преди да се стигне до размяната на реплики, Гечев попита как, при такъв голям корупционен скандал, никой не е поел политическа отговорност. Преди това депутатът се поинтересува как арестуваният бивш шеф на агенцията Цветелин Цветанов е избран на поста.

Московски обясни, че неговият фаворит за поста е бил бившият директор на Главна дирекция Борба с организираната престъпност Станимир Флоров. Министърът добави, че към момента на обсъждане на неговата кандидатура (ноември 2014 г, б.а.), съдебните процедури срещу него не са били приключили. Както е известно срещу Флоров имаше разследване за взет подкуп, което беше прекратено през април тази година.

"Имаше и други идеи, включително ръководителят на звеното в Русе, но се оказа, че той ще е кандидат за районен кмет. Цветелин Цветанов в крайна сметка аз го предложих. Към момента на назначаване, официални данни за корупция нямаше. През 2013 година той е освободен от звеното на пътната агенция в Плевен заради закриване на заеманата от него длъжност, поради преструктуриране", обясни Ивайло Московски.

Случилото се е шокиращо

По неговите думи, "случилото се в последствие е шокиращо". В края на март при акция на ГДБОП и ДАНС в София беше арестуван директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов, заедно с още 17 души. По-късно прокуратурата повдигна обвинения на деветима от тях.

В хода на разследването прокуратурата заяви, че са установени няколко корупционни схеми, а при операцията са иззети 800 хиляди лева, напрупани от тях. В дома на самия Цветанов бяха открити 175 хил. лв., а в дома на тъста му в Долни Дъбник в тайник, кайто разследващите нарекоха "пещерата на Аладин", още 400 хил. лв..

"Хипотезата, че сме се опитвали да прикриваме или да пречим, не е вярна. Обратното е – при първите сигнали помогнахме на разследващите", каза днес Московски.

Не мога да гарантирам на 100%, че вече няма корупция

Малко по-рано в рамките на парламентарния контрол, на въпрос на депутата Велизар Енчев, транспортният министър обяви, че на ниво полrтически кабинет и правителство се води борба с всички корупционни практики. "Нямамe обаче разследащи фунuции и разчитаме на специализираните инстутиции", каза още Московски.

Попитан, дали може да гарантира, че в автомобилната администрация вече няма корупция, той заяви, че няма как който и да е да заяви, че 100% няма корупционни практики в ръководеното от него ведомства. "На ниво път и проверки на транспортни средства, е трудно да се предотвратят такива случаи, но имаме визия как да се намали корупционният натиск", каза още Ивайло Московски.

Източник : www.dnevnik.bg